X

Εισαγγελικά... “ραβασάκια” σε καταθέτες της UBS

Τι απαντά ο Σταύρος Παπασταύρου για τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ που καλείται  να καταβάλλει ως φόρο.

Ant1news


Κλήσεις σε 20 Έλληνες καταθέτες της τράπεζας UBS, που έχουνταυτοποιηθεί ότι περιλαμβάνονται στην λίστα Μπόργιανς, απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. 

Από την έρευνα έχουν ήδη εντοπιστεί τουλάχιστον 200 καταθέτες, επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, ακόμα και ηθοποιοί οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν και αυτοί να εξηγήσουν εάν τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους στην UBS είναι φορολογημένα. 

 Ένα ακόμα όπλο για τις ελεγκτικές αρχές θα αποτελέσει η Κοινή Δήλωση Προθέσεων που θα υπογραφεί το Σάββατο  από τους αναπληρωτές υπουργούς Παπαγγελόπουλο και Αλεξιάδη με τον Υπουργό Οικονομικών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος παρέδωσε και την επίμαχη λίστα. 

Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός έλεγχος του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου καταλογίζει φόρο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον Σταύρο Παπασταύρου για τον επίμαχο λογαριασμό των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC, κρίνοντας ότι ανήκει στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. 

 Η πλευρά Παπασταύρου θεωρεί πως στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και ότι επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη με χυδαία υπονοούμενα και ιστορίες συνωμοσίας. 

 Ο Σταύρος Παπασταύρου υποστηρίζει συγκεκριμένα  ότι: 

* ο προσωρινός καταλογισμός φόρου βασίζεται σε ένα αρχείο exel αγνώστου προελεύσεως, το οποίο δεν φέρει κανένα διακριτικό γνώρισμα ή σφραγίδα.

*Ο λογαριασμός της HSBC έχει ως ιδιοκτήτη την εταιρεία STABRI, της οποίας μόνος ιδιοκτήτης είναι ο Σάμπυ Μιωνής.

*Ο κ. Παπασταύρου και οι γονείς του αναγράφονται ως πληρεξούσιοι, ενώ στο μετοχολόγιο της εταιρείας έχουν καταχωρηθεί ως εμπιστευματούχοι. 

Επιπλέον η πλευρά Παπασταύρου υποστηρίζει ότι από την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού η οποία έχει κατατεθεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον κ.Μιωνή προκύπτει  πως  όλη η τροφοδοσία του λογαριασμού-ο οποίος ήταν αποταμιευτικός- γινόταν από τις εταιρίες του Σάμπυ Μιωνή χωρίς καμία ανάληψη από τον ίδιο, και όταν ο λογαριασμός έκλεισε, τον Ιούνιο του 2011, όλα τα χρήματα επέστρεψαν στον επιχειρηματία. 

Ο Σταύρος Παπασταύρου έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα, ενώ η οριστικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.