X

Άγριος βασανισμός του Βαγγέλη Γιακουμάκη πριν την εξαφάνισή του

Στοιχεία της δικογραφίας φέρνουν στο φως πληροφορίες για επιπλέον βασανιστήρια, ακόμα και λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί ο 20χρονος σπουδαστής.

Ant1news

Συγκλονίζουν και πάλι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το παρασκήνιο του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο σπουδαστής δύο μέρες πριν από την εξαφάνισή του, στις 6 Φεβρουαρίου, είχε εξομολογηθεί σε συμφοιτητή του το δράμα που βίωνε. «Ο… δεν ήθελε ούτε καν να μιλάω. Και όταν μιλούσα με κορόιδευε και ήθελε να με βλέπει στο πάτωμα να υποφέρω χωρίς να μου δίνει βοήθεια», ήταν το λόγια του 20χρονου φοιτητή, σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης.

Μεταξύ των στοιχείων, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, ένα χρόνο μετά το θάνατο του νεαρού, περιλαμβάνονται βίντεο με βασανισμούς, σεξουαλικά πειράγματα σε βάρος του, μια επιστολή – ανώνυμη – που αναφέρει «έχω βίντεο που δείχνει τι του κάνατε πριν το τέλος του», η προσπάθεια μιας φοιτήτριας της Γαλακτοκομικής Σχολής να αποκρύψει έναν σκληρό δίσκο, καθώς και άγνωστες επιθέσεις που καλύφθηκαν από μια ιδιότυπη ομερτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Βαγγέλης δεχόταν άγρια βασανιστήρια μέχρι και λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί. Ενώ φαίνεται ότι, τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος, μπροστά στα βασανιστήρια που υπέστη στο χώρο της Σχολής. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον έδεναν από το λαιμό με σχοινιά, παίζοντας «παιχνίδια» θανάτου.

Οι επιθέσεις bullying σε βάρος του Βαγγέλη πύκνωσαν τον Ιανουάριο του 2015, διάστημα κατά το οποίο το γεγονός ότι «ο Βαγγέλης μιλάει πολύ», προκάλεσε μυστικούς τραμπουκισμούς. Ένας εξ αυτών περιγράφεται σε μία κατάθεση. Στις 23 Ιανουαρίου σε έναν κύκλο φοιτητών του επιτέθηκε, επιχειρώντας να κρατήσει το περιστατικό μυστικό.

«Το βράδυ άκουσα φασαρία. Έμαθα ότι οι… χτυπούσαν τον Βαγγέλη. Κάποια στιγμή που πήγε να ξεφύγει ο… του πέρασε μία μπλούζα στο λαιμό και τον τράβηξε ξανά μέσα στο δωμάτιο όπου συνεχίστηκε ο ξυλοδαρμός. Ο καυγάς άρχισε από την ώρα που ακούστηκε ο Βαγγέλης να λέει ‘αφήστε το πορτοφόλι μου και το κινητό μου κάτω’. Την επόμενη μέρα ρώτησα γιατί τον χτυπούσαν και μου απάντησαν ‘ο Βαγγέλης πέρυσι έκανε πολλά και μιλούσε πολύ, καιρός ήταν’. Το ίδιο βράδυ άκουσα ξανά ήχο από σφαλιάρα και τον Βαγγέλη να λέει ‘άσε με ήσυχο, φύγε, μη με πειράζεις’», περιγράφει στην κατάθεσή του μάρτυρας.

Στο ίδιο διάστημα, στις 18 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, ένας Κρητικός που είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή, όμως βασάνιζε για χρόνια πριν τον 20χρονο, επισκέφτηκε τη Σχολή. Τότε ο Βαγγέλης κλειδώθηκε μέσα στο δωμάτιό του.

Σχετικά με τον σκληρό δίσκο, τον οποίο προσπάθησε να κρύψει η φοιτήτρια, μάρτυρας υποστηρίζει:

«Θυμάμαι ότι πριν έρθουν οι αστυνομικοί να ερευνήσουν στην Εστία της Σχολής, κάποια μέρα η… μπήκε στο δωμάτιο κρατώντας κάποιο αντικείμενο που κάλυπτε με τη μπλούζα της ώστε να μην είναι ορατό. Το τύλιξε με μία άλλη μπλούζα και το έβαλε στη ντουλάπα της. Τη ρώτησα τι ήταν αυτό και τότε μου απάντησε κατά λέξη ‘δεν είδες τίποτα, δεν ξέρεις τίποτα’. Μετά από δύο ημέρες ήρθαν για έλεγχο στην εστία οι αστυνομικοί ενώ το βράδυ εκείνης της ημέρας η.. πήρε αυτό το αντικείμενο από τη ντουλάπα και βγήκε έξω. Όταν επέστρεψε δεν το είχε μαζί της».

Έχει εξ αρχής γίνει γνωστό ότι, οι κατηγορούμενοι για τους βασανισμούς του Βαγγέλη βιντεοσκοπούσαν τις επιθέσεις τους σε βάρους του, ενώ κάποιοι από αυτούς φέρονται να παρακολουθούσαν μετά τα βίντεο, ως να ήταν ταινίες. Πάνω από τρία τέτοια βίντεο βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.

Τα σεξουαλικά πειράγματα

Η φήμη που ακολουθούσε τα περιστατικά bullying σε βάρους του Κρητικού σπουδαστή, για την περίοδο 2013 – 2014, δεν προκάλεσε ίχνος ενδοιασμού στους υπαίτιούς του, οι οποίοι συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, «εμπλουτίζοντάς» το με πειράγματα σεξουαλικού τύπου.

Όπως περιγράφει συμφοιτητής του Γιακουμάκη στην κατάθεσή του, τέσσερις μέρες πριν την εξαφάνιση:  «Ο… του έκανε κεφαλοκλείδωμα για να του δείξει ότι είναι δυνατότερος. Τον έριξε στο κρεβάτι μπρούμυτα. Εκεί και ενώ ο… βρισκόταν ξαπλωμένος από πάνω του εφάπτοντας το κορμί του στο κορμί του Βαγγέλη, του έκανε παλινδρομικές κινήσεις σαν να τον καβαλικεύει».

Ερωτήματα προκαλεί στις Αρχές η ύπαρξη μιας επιστολής, η οποία έφτασε στη γραμματεία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων από άγνωστο αποστολέα, με παραλήπτη έναν από την παρέα των φοιτητών από την Κρήτη. Στην επιστολή έγραφε:

«Όσο και αν προσπαθείτε να κρυφτείτε έχω βίντεο που αποδεικνύει τι του κάνατε πριν το τέλος του. Θα το πάω στην Αστυνομία και στη Νικολούλη και δεν το έκανα ακόμα γιατί κυκλοφορώ ανάμεσά σας και φοβάμαι. Απλά έτυχε να ήμουν στο λάθος σημείο τη σωστή στιγμή. Πες το σε όλους. Θα σας καταστρέψω. Και αν δεν ομολογήσετε θα την πληρώσουν οι οικογένειές σας». Ο αποστολέας της επιστολής, παρά τις έρευνες, δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.