X

Θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις για τον Παπαγγελόπουλο

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Για “πρωτοφανή υπόθεση” μιλά ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ant1news

Για «τερατώδη ψέματα, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για τις αιτιάσεις των «Κυπριακών αρχών».

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται πλέον για την διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων, συνεπώς η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω ανακοινώσεων και υποστήριξης των φιλικών του μέσων μαζικής ενημέρωσης τον οδηγεί σε λάθη και αντιφάσεις και σίγουρα δεν τον βοηθά εν όψει της ποινικής διερεύνησης που θα επακολουθήσει.  

Έτσι, μαζί με όλον τον φιλικό του Τύπο εμφανίζεται να υιοθετεί τις αιτιάσεις των «Κυπριακών αρχών» ότι στις 22 - 2 - 2016 εμφανίσθηκα ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας κας. Μ. Ευαγγέλου και ζήτησα αναβολή για προγραμματισμένη κατάθεση επικαλούμενος δήθεν την Διάταξη της κας Τσατάνη η οποία όμως μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί, άρα την εγνώριζα εκ των προτέρων!

Τα τερατώδη αυτά ψέματα που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα διαψεύδονται από τα πραγματικά γεγονότα:

  1. Η κατάθεσή μου ενώπιον της 10ης Ανακρίτριας αφορά δήθεν χρηματιστηριακές παραβάσεις ως προς την ακρίβεια ενημερωτικών δελτίων οι οποίες δεν είναι καν ποινικά αδικήματα κατά το Ελληνικό δίκαιο και δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις που εξέτασε η κα. Τσατάνη, συνεπώς δεν έχει καμία λογική η επίκληση της Διάταξής της ως λόγος αναβολής και προφανώς είναι ψευδές ότι έγινε.
  2. Ο λόγος αναβολής, που επικαλέσθηκα, ήταν η αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που απεφάσισε, κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, να δοθεί η σχετική δικαστική συνδρομή στις Κυπριακές Αρχές, την ίδια περίοδο που συμπτωματικά ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε παρανόμως και αναρμοδίως δημόσιες δηλώσεις περί «επιτάχυνσης» της δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου!
  3. Μία απλή ερώτηση, μέσω των θεσμικών οργάνων, προς την 10η Ανακρίτρια και τη γραμματέα της από τον κ. Παπαγγελόπουλο θα αρκούσε όχι μόνον για να μην χρησιμοποιήσει αυτήν την λάσπη εναντίον μου αλλά κυρίως για να προστατεύσει το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης έναντι του Κυπρίου ομολόγου του.

Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάποια στιγμή πρέπει να δικαιολογήσει την στενή του συνεργασία με τους Κυπρίους και τις επεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, την ίδια στιγμή που η Κυπριακή ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της «φίλης» Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία 4 δισ. ευρώ!»

 

Μαρκής: Εξαιρετικά σοβαρή και πρωτοφανής η υπόθεση Παπαγγελόπουλου

«Εάν δεν διερευνηθούν οι καταγγελίες, θα σκάσει το απόστημα στα χέρια της Κυβέρνησης», προειδοποιεί ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής, ο οποίος σημείωσε ότι «Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αρείου Πάγου και Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος».

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», ο κ. Μαρκής είπε:

Για το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί παρέμβασεων του κ. Παπαγγελόπουλου στη λειτουργία της Δικαιοσύνης

«Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και θα έλεγα πρωτοφανής. Παρακολουθώ τα πράγματα στον χώρο της Δικαιοσύνης πενήντα περίπου χρόνια, ίσως είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός και μία ανωτάτη εισαγγελέας, η αρχαιότερη Εισαγγελέας Εφετών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, καταγγέλλει επωνύμως παρέμβαση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, με τον τρόπο που περιγράφει στην αναφορά της. Αυτό καθ’ αυτό ως περιστατικό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό για μένα που με προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι ότι η παρέμβαση αυτή φέρεται να έχει γίνει από κάποιον άνθρωπο, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ο ίδιος Εισαγγελέας και σίγουρα γνωρίζει, γιατί ήταν καλός Εισαγγελέας, και τα καθήκοντά του, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει καμιά δυνατότητα, είναι εντελώς αντιθεσμικό, το να ασχολείται με οποιαδήποτε εκκρεμή υπόθεση».

Για την πειθαρχική έρευνα που διέταξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

«Επισημαίνεται ίσως το εξίσου σοβαρό ζήτημα που γεννάται από αυτά τα γεγονότα που αναφέρατε, δηλαδή αντί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και γενικά οι φορείς της Δικαιοσύνης να επαινέσουν την Εισαγγελέα, γιατί επιδεικνύοντας υψηλό δικαστικό φρόνημα δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, για να χρησιμοποιήσω μια παλιά φράση την οποία συνηθίζαμε, αλλά στρέφεται εναντίον της με πειθαρχική διαδικασία, την οποία, ακούστε σας παρακαλώ, θα ενεργήσει η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προσωπικά».

Για τον κ. Παπαγγελόπουλο

«Φοβάμαι ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει ένας μιθριδατισμός, πράγματα τα οποία πριν από λίγο καιρό ή μερικά χρόνια θα είχαν ξεσηκώσει το πανελλήνιο, φαίνεται να περνάνε σχεδόν απαρατήρητα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει καταλάβει πολλές θέσεις και έχει απομακρυνθεί από πολλές θέσεις κατά το παρελθόν. Εγώ αυτό που πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με γενικόλογες απαντήσεις του είδους ότι “η διαπλοκή επιτίθεται”.

Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Αν δεν βρεθεί τρόπος να διερευνηθούν, θα μείνει ένα απόστημα, σαν αυτό που φαίνεται ο κ. Παπαγγελόπουλος να είπε ότι κρατάει στα χέρια της η Εισαγγελέας και θα έσκαγε στα χέρια της. Φοβάμαι λοιπόν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα, θα υπάρξει ένα απόστημα στα χέρια της κυβέρνησης, με κίνδυνο να σκάσει ανά πάσα στιγμή».

Για τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και Αρείου Πάγου

«Επιδιώκεται τουλάχιστον, δεν λέω ότι υπάρχει και λειτουργεί, να υπάρξει ένας ομφάλιος λώρος, όπως χαρακτηριστικά είπα, ανάμεσα σε ένα τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης και σε ένα τμήμα του κτιρίου του Αρείου Πάγου – ο νοών νοείτω όσον αφορά στα πρόσωπα. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι αν ο ελληνικός λαός πειστεί ότι η κρίση των δικαστών του και των Εισαγγελέων του σε οποιαδήποτε υπόθεση, από την πιο απλή ως προς την πιο σοβαρή, δεν είναι αποτέλεσμα της προσέγγισής της με βάση το νόμο και τη συνείδηση, αλλά λόγω παρεμβάσεων, απειλών ή άλλου είδους εκβιασμών, τότε φοβάμαι ότι η χώρα μας δεν έχει ελπίδα».

ΔΣΑ: Εισαγγελική αναφορά με ιδιαίτερο βάρος

 

«Τα αναφερόμενα από την Εισαγγελέα Εφετών κ. Τσατάνη, που είδαν πρόσφατα φως της δημοσιότητας, εγείρουν έντονο προβληματισμό και προκαλούν ανησυχία στους κόλπους του δικηγορικού σώματος και ευρύτερα της κοινωνίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής 

«Ως γνωστόν, οιαδήποτε τυχόν επέμβαση-άμεση ή έμμεση-στο έργο της δικαστικής λειτουργίας από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας θέτει σε δοκιμασία θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής μας τάξης. Καταλύει τη διάκριση των λειτουργιών, προσβάλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θίγει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας κάθε πολίτη, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, όπως επίσης και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας. Η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος είναι ασφαλώς αναγκαία», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρής.

 

Αιχμές για το δημοσίευμα από τον Κώστα Χρυσόγονο

Έμμεσες αιχμές άφησε αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας”Το Βήμα” για παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο έργο της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου από την οποία ζήτησε να επιστραφεί ο φάκελος στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Αναλυτικά είπε:

«Καταρχήν, δεν είναι εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω τι συνέβη, αν συνέβη και πώς συνέβη. Αν εγώ ήμουν δικαστής και χειριζόμουν μια υπόθεση και με έπαιρνε τηλέφωνο είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε υπουργός και μου έλεγε “έλα στο γραφείο μου να συζητήσουμε για υπόθεση την οποία χειρίζεσαι”, θα του έλεγα “δεν συμφωνώ με το τηλεφώνημα” και θα το έκλεινα».

Ερωτηθείς αν θα έκανε ο ίδιος το τηλεφώνημα στην περίπτωση που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνα τηλέφωνο δικαστή ή εισαγγελέα για να του υποδείξω πράγματα σε σχέση με υπόθεση την οποία χειρίζεται».

 

Αθανασίου: Πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Παπαγγελόπουλος

«Πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Παπαγγελόπουλος σχετικά με τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM». «Ο υπουργός δεν μπορεί να απευθύνεται σε εισαγγελικό ή άλλον δικαστικό λειτουργό και να υποδεικνύει ποιος θα χειριστεί μια υπόθεση και δεν είναι αυτό το πρώτο φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Αθανασίου είπε: «Επελέγη (σ.σ.: από την κυβέρνηση γι’ αυτή τη θέση), διότι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προεδρεύει ο αρχαιότερος πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ο οποίος, σε μια δεδομένη στιγμή, θα έκρινε το κύρος και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν «όχι» στα 8 δις μέτρα και μετά πήραμε μέτρα 12,5 δις. Ποιος έλεγξε το κύρος του δημοψηφίσματος; Έγινε γι’ αυτό, αν υπάρξει ζήτημα κύρους του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του, να υπάρχει πρόεδρος (στο ΑΕΔ) της αρεσκείας τους».

 

Σταύρος Θεοδωράκης: Δικαιοσύνη υπό διωγμό

Η «εξουσία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απειλεί τη Δικαιοσύνη, τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου, αναφέρει στο Liberal.gr ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τις καταγγελίες σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Αρνητική έκπληξη, όπως λέει, προκαλεί για άλλη μια φορά η συμπεριφορά της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Το Κράτος Δικαίου ήταν το αίτημα όλων μετά το τέλος της χουντικής δικτατορίας. Οι πολίτες και ανάμεσα τους δικαστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, έδωσαν αγώνες τα τελευταία 40 χρόνια για την οικοδόμηση του. Εδώ και μερικούς μήνες όμως μια «εξουσία» απειλεί την Δικαιοσύνη, τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου. Η «εξουσία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ανώτατη εισαγγελική λειτουργός (εισαγγελέας Εφετών) καταγγέλλει ευθέως υπουργό (και μάλιστα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης!) ότι με πιέσεις και απειλές προσπάθησε να την εξαναγκάσει να υπακούσει στις επιθυμίες του και όχι στην συνείδηση της.

Από το περιεχόμενο της καταγγελίας προκύπτει ένα ζοφερό σκηνικό σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός ασχολείται κατά τρόπο θεσμικά απαράδεκτο με την εξέλιξη συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης που βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και ως εκ τούτου πρέπει να είναι μυστική έναντι οποιουδήποτε. Ο υπουργός εκδηλώνει προτίμηση για τον χειρισμό της υπόθεσης από άλλο συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, του οποίου μάλιστα την άποψη επί της υπόθεσης φαίνεται παρανόμως να γνωρίζει.

Οι καταγγελίες είναι πρωτοφανείς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με γενικότητες και απαξιωτικές δηλώσεις από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Είναι απόλυτη ανάγκη να διερευνηθούν άμεσα τα όσα φέρεται να έπραξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αρνητική έκπληξη προκαλεί για άλλη μια φορά η συμπεριφορά της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Αντί επαίνου προς την εισαγγελέα που υπέδειξε υψηλό δικαστικό φρόνιμα και δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς στρέφεται εναντίον της με πειθαρχική έρευνα που άκουσον-άκουσον θα ενεργήσει η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύμπλευση με τον αναπληρωτή υπουργό και σε πλήρη αντίθεση με την άποψη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το Ποτάμι στέκεται δίπλα στους δικαστικούς λειτουργούς που δοκιμάζονται και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις (κόμματα, δικηγορικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς) να κάνουν το ίδιο. Η σύγκρουση με την «εξουσία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αν συνεχίσουν τις βαρβαρότητες θα πρέπει να είναι μετωπική».

Κατατέθηκε στη Βουλή η δικογραφία

Στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοινώθηκε η δικογραφία για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που σχηματίστηκε μετά την αναφορά που συνέταξε και απέστειλε στον Άρειο Πάγο η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών  Γεωργία Τσατάνη για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους για το ζήτημα Βγενόπουλου. 

Η δικογραφία ανακοινώθηκε από την αντιπρόεδρο του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου μαζί με την επιστολή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής τα κόμματα θα «αποφασίσουν» για το τι μέλλει γενέσθαι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά πάντως, από το πρωί την άμεση  σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Από τη στιγμή που ο φάκελος θα έρθει στη Βουλή όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ΝΔ θα κινηθεί ανάλογα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Τα κόμματα με τη συγκέντρωση 30 τουλάχιστον υπογραφών βουλευτών, μπορούν να ζητήσουν τη συγκρότηση Προκαταρτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ με τις υπογραφές 60 βουλευτών μπορούν να αιτηθούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών.