X

Πήραν πίσω την τροπολογία για τα “δικαστήρια στο κύμα”

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις Δήμων και κομμάτων. Ποιά εναλλακτική εξετάζεται. Σύσκεψη στο Μαξίμου με Φλαμπουράρη, Παρασκευόπουλο και Δούρου.

Ant1news

Πίσω έκανε η κυβέρνηση στα σχέδιά της για ανέγερση αίθουσας δικαστηρίων στο γήπεδο του Beach Volley στο παραλιακό μέτωπο, μετά τις έντονες αντιδράσεις των όμορων δήμων, των φορέων, κατοίκων αλλά και της περιφέρειας Αττικής.

Για το θέμα είχαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Φλαμπουράρης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου ζήτησε και κατάφερε να διατηρηθούν στην περιοχή οι χρήσεις ήπιας αναψυχής. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε τα δικαστήρια να κατασκευαστούν στην περιοχή του Ρουφ.

Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης Αττικής μετά την σύσκεψη δήλωσε: «Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ελληνική Κυβέρνηση, διά των δύο αρμόδιων Υπουργών, τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Παρασκευόπουλο, για το έργο το οποίο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Ένα έργο αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Φαληρικό μέτωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Υπουργούς και το σύνολο της ελληνικής Κυβέρνησης που αμέσως κατάλαβαν ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση δικαιοσύνης, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας κι ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου. Όπως θα σας πει και ο αρμόδιος Υπουργός, τα σχέδια που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να σταματήσουν, μιας και ο ίδιος, έχει βρει ήδη δικαστική αίθουσα, χώρο, για ακροατήρια μεγάλων και σημαντικών δικών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί, ξαναλέω, να απαντήσουμε σε ψευτοδιλήμματα που δεν έχει ανάγκη σήμερα η χώρα».

Δηλώσεις Φλαμπουράρη, Δούρου, Παρασκευόπουλου

Παρασκευόπουλος: Τα δικαστήρια είναι κοσμήματα των πόλεων

Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος κοινοποίησε, πριν την σύσκεψη στο Μαξίμου, δήλωση με την οποία απαντούσε στις αρνητικές κρίσεις για την παραχώρηση του Ολυμπιακού ακινήτου του Beach Volley στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη στέγαση μεγάλων δικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τα δικαστήρια είναι κοσμήματα των πόλεων, σημεία αναφοράς, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Παράλληλά, ευχαριστεί τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο «που έσπευσε να προσφέρει μια λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της». 

Συγκεκριμένα,  ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Τα δικαστήρια, ναοί της δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς. Εξάλλου η εύρυθμη και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει.

Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ μάλιστα θερμά τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μια λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μια μετατόπισή τους».

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

Την είδηση  για την  απόσυρση της τροπολογίας είχε ουσιαστικά προαναγγείλει μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ Fm  ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου. Ο Διονύσης Χατζιδάκης ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση θα έλθει στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Αυτομάτως ενεργοποιήθηκαν οι δήμαρχοι της περιοχής και καταφέραμε με την παρέμβαση της περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου, να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο κ. Χατζιδάκις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από την Περιφέρεια Αττικής και το Ίδρυμα Νιάρχου.

Το Ποτάμι: Δώστε απαντήσεις στη Βουλή! 

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφερόμενος στην εξέλιξη στο ζήτημα της παραχώρησης του Ολυμπιακού Ακινήτου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την οποία είχε υποβάλλει ερώτηση το κόμμα τους, δήλωσε ότι «η σημερινή κοινοβουλευτική παρέμβαση του Ποταμιού έφερε αποτέλεσμα. Φαίνεται, ότι η κυβέρνηση ακυρώνει την ύποπτη τροπολογία για την παραχώρηση των ολυμπιακών ακινήτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν και εμείς θα περιμένουμε απαντήσεις».