X

Εκδικάζονται στο ΣτΕ οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκίνησε η συζήτηση των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίον θα χορηγούνται οι τηλεοπτικές άδειες, ενώ στις 3 το μεσημέρι εξέπνευσε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις τηλεοπτικές άδειες με την κατάθεση 11 υποψηφιοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου με την έναρξη της δίκης στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Αφού ξεκαθάρισε πως η οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει σε έκπτωση αξιών και των θεσμών, διεμήνυσε ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, "δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις" ενώ πρόσθεσε ότι "ματαιοπονούν όσοι  προσπαθούν για το αντίθετο".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 29 σελίδων επιστολή της εγκαλεί την Κυβέρνηση για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, τον παραγκωνισμό των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, την συγκέντρωση εξουσιών σε κυβερνητικά στελέχη και την περιορισμένη χρήση του εύρους του τηλεοπτικού φάσματος στην χώρα. Ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, στην επιστολή-κόλαφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή, καταλογίζει, μεταξύ πολλών άλλων, στην Κυβέρνηση ότι, χειραγωγεί την Ανεξάρτητη Αρχή που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά (ΕΕΤΤ) , συγκεντρώνει εξουσίες και κανονιστικές αρμοδιότητες σε κυβερνητικά στελέχη αντί σε Ανεξάρτητες Αρχές, ότι κάνει μερική αξιοποίηση του εύρους του τηλεοπτικού φάσματος και ότι επιδιώκει μονομερή ωφέλεια του κρατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τονίζει ότι, μετά από την αποκάλυψη της επιστολής, που έχει σταλεί από τις 16 Ιουνίου, κυρίως όμως λόγω των θέσεων της Κομισιόν, ουσιαστικά «ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών είναι στον αέρα», καθώς η Επιτροπή σημειώνει σειρά παραβιάσεων για το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Μάλιστα, σε νέα της ανακοίνωση η ΕΙΤΗΣΕΕ παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα βάσει των οποίων η επιστολή Έτινγκερ συνδέεται με τις άδειες. 

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις  απο την ΕΙΤΗΣΕΕ, καθώς και από την αντιπολίτευση. 

Συνεχίζεται η πολιτική "θύελλα"

Η "μάχη" των ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε την Κυριακή συνεχίζεται και σήμερα, όπως και οι παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαιώνιση του παράνομου καθεστώτος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενος κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία, μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «παθολογίες του παρελθόντος» και συνεχίζει πως  «αντί ο εκπρόσωπος της ΝΔ να λασπολογεί κατά της κυβέρνησης, καλό θα είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποιες κυβερνήσεις και ποια κόμματα συνέπραξαν στη δημιουργία των “παθολογιών” στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί επίσης τον κ. Κουμουτσάκο «να θυμηθεί ποιος μπλοκάρισε τη σύσταση του ΕΣΡ, για το οποίο τώρα τόσος πολύς λόγος γίνεται».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι, «η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι: Καμία διαπλοκή! Ούτε παλιά, ούτε νέα. Μόνος σκοπός μας είναι η ελεύθερη, απρόσκοπτη και αχειραγώγητη ενημέρωση των πολιτών. Αυτό είναι για μας καθήκον Δημοκρατίας».  

Ερώτηση 50 βουλευτών της ΝΔ προς Παππά και Σπίρτζη

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν 50 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Μεταφορών & Επικοινωνιών, Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη, για «τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων», όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Επίκαιρη ερώτηση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι, από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο νόμος για την αδειοδότηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αντίθεσής του με το Ενωσιακό Δίκαιο, τόσο ως προς τη χωρητικότητα του φάσματος, όσο και ως προς τις ρυθμίσεις που αφορούν τη Digea.

Ο κ. Λοβέρδος ρωτά τον υπουργό Επικρατείας αν προτίθεται να προωθήσει αλλαγές στη νομοθεσία περί ΜΜΕ και σε ποια κατεύθυνση.

Το σχόλιο του ΚΚΕ 

"Καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ανακαλύπτουν ένα νέο θέμα αντιπαράθεσης κι αποπροσανατολισμού για να κρύψουν από τη μια τη στρατηγική τους ταύτιση και τις κοινές ευθύνες τους στο «Γολγοθά» που βιώνει ο ελληνικός λαός" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιό του σχετικά με το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Το Ποτάμι: Οι κυβερνώντες θέλουν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση

O εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε:

«Οι κυβερνώντες φαίνεται πως έχουν κατά νου αυτά που ισχύουν σε άλλα καθεστώτα και όχι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι' αυτό νιώθουν αλλεργία για τις Ανεξάρτητες Αρχές, θέλουν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση και να στήσουν το καθεστώς νέας διαπλοκής.

Η Κομισιόν στην επιστολή της επισημαίνει αυτά που έχουμε τονίσει ως Ποτάμι εδώ και καιρό. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να εγκαταλείψει τα αυταρχικής έμπνευσης σχέδιά της».