X

Πρόταση εισαγγελέα να παραπεμφθούν ξανά σε δίκη Σμπώκος και Κάντας

Τον τελευταίο λόγο για το εάν και ποιοι από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων  θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη έχει το Συμβούλιο Εφετών.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων  δείχνει η Εισαγγελέας Εφετών Ελισάβετ Βίδρα  σε έξι από τους συνολικά έντεκα κατηγορουμένους για μία ακόμα «αμαρτωλή» υπόθεση προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρόκειται για το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK, για το οποίο ο πρώην αναπληρωτής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας έχει ομολογήσει ότι έλαβε «μίζα» 1,7 εκατομμύριων δολαρίων.

Εκτός από τον Αντώνη Κάντα η Εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Σμπώκου, και των Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπ.Μεταξά, Φ.Λυγινού, αλλά και του Λάμπρου Μπαρτζώκα , υπαλλήλου  της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA, που σύμφωνα με τα όσα έχει ομολογήσει ο Αντ.Κάντας φέρεται να  είναι το πρόσωπο που τον δωροδόκησε.

Στην απολογία του τον Δεκέμβριο του 2013 ο Αντώνης Κάντας μεταξύ άλλων είχε αναφέρει:

«Ο κος Μπαρτζώκας επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κου Σμπώκου. Αργότερα μάλιστα εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR (...) Περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κο Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».

Τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε δίκη αφορούν κατά περίπτωση ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τον τελευταίο λόγο για το εάν και ποιοι από τους εμπλεκόμενους θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη έχει το Συμβούλιο Εφετών.