X

Συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη της Marfin

"Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα, δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα 5 λεπτά".

Ant1news


Της Λίας Κοντοπούλου

Μετά από 6 χρόνια και αλλεπάλληλες αναβολές ξεκίνησε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin που στοίχισε τη ζωή σε 3 υπαλλήλους και τα επεισόδια στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατά τη διάρκεια του μεγάλου αντιμνημονιακού συλλαλητηρίου στις 5 Μαΐου 2010.

"Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα,  δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα 5 λεπτά" κατέθεσε υπάλληλος που την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στον ημιώροφο του κτηρίου. "Αναρωτιόμασταν, γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική,  άκουσα μετά ότι εμποδίστηκε από κάποιους διαδηλωτές.

"Να καείτε, να καείτε"

Θυμάμαι ότι μας έβριζαν, περπατούσαν και μας φώναζαν "να καείτε, να καείτε". Δεν είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά" είπε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο.

"Άκουγα μια κοπέλα να φωνάζει "να καείτε", δεν έβλεπα όμως πρόσωπο" κατέθεσε άλλη υπάλληλος, περιγράφοντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο υποκατάστημα της Marfin. "Δεν ήμουν σε κατάσταση να εστιάσω στο πρόσωπο, μόνο τη φωνή άκουγα. Το μόνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ήταν ότι ήταν αδύνατα παιδιά ευλύγιστα, μπορούσαν να κάνουν γρήγορες κινήσεις και καλυμμένα πρόσωπα με υφάσματα και μάσκες..."

Η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των εύφλεκτων υλικών και οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου "πνίγηκαν" στον καπνό, περιέγραψαν οι μάρτυρες. Μέσα στο κτήριο επικράτησε πανικός.

"Ήμουν στο ισόγειο", είπε εμφανώς ταραγμένη η υποδιευθύντρια της τράπεζας. "Έπιασε φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα γιατί υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, μοκέτες, χαρτιά, διάφορα ηλεκτρονικά κ.λπ. Δημιουργήθηκε το φαινόμενο της "καμινάδας". Είχε αρχίσει να μπαίνει καπνός στους ορόφους από τη σκάλα με κατεύθυνση το μπαλκόνι. Εμείς είχαμε ανεβεί στο μπαλκόνι και ο καπνός ερχόταν και από μέσα και από έξω. Προσπαθούσα να αναπνεύσω. Δεν μπορούσα να μιλήσω ούτε να φωνάξω βοήθεια".

Άλλος υπάλληλος, ο οποίος μάλιστα δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν νιώθει ασφαλής από τότε και υπονόησε ότι έχει δεχθεί και απειλές κατά το παρελθόν, κατέθεσε ότι διέκρινε τις φιγούρες δύο ατόμων επί της οδού Σταδίου οι οποίοι έσπασαν την τζαμαρία και πέταξαν τη βόμβα μολότοφ.

"Είδα δύο σκιές να σπάνε τη τζαμαρία της εισόδου"

Στην ύπαρξη ενός ατόμου μεταξύ του πλήθους στην οδό Σταδίου που μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς φαινόταν ότι έριχνε κάποιο υγρό το οποίο αναζωπύρωνε τη φωτιά αναφέρθηκε άλλος υπάλληλος, που βρισκόταν στο μπαλκόνι προσπαθώντας να σωθεί. Φορούσε μαύρα ρούχα, φούτερ με κουκούλα, ήταν σκυμμένος, κρατούσε ένα αντικείμενο με κάνιστρο, σαν αυτά τα ψεκαστικά. Έμοιαζε να ρίχνει υγρό, ήρθε 2 με 3 φορές και έριξε. Δεν μπορούσα να διακρίνω αν είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά. Με το που έφευγε ξαναφούντωνε η φωτιά. Υπήρχε ένα δεύτερο άτομα μετρίου αναστήματος, αδύνατος, νεαρός μελαχρινός, καλοντυμένος, έμοιαζε  σαν φοιτητής. Αυτός μας κοιτούσε και μας έκανε χειρονομία άσεμνη, εγώ αρχικά νόμιζα ότι μας έλεγε να σβήσουμε τη φωτιά. Κάποιοι άλλοι με καλυμμένα χαρακτηριστικά και μας πετούσαν μπουκαλάκια με νερό."

Ο ίδιος σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα αναφέρθηκε και στους συναδέλφους του που χάθηκαν."Έμπαινε ο καπνός στο γραφείο του Νώντα. Προσπαθούσε να βρει κάποιον στο τηλέφωνο, μάλλον για να δει τί πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. Η Αγγελική ήταν δίπλα του, μάλλον γιατί ήξερε την κατάσταση της και ήθελε να τη βοηθήσει.  Λέμε να φύγουμε, να βρούμε τους άλλους. Έβαλα το σακάκι μου στη μύτη και κρατούσα με το άλλο χέρι την κουπαστή. Κατέβηκα στον άλλο όροφο. Αυτή η τελευταία επαφή που είχα. Το Νώντα τον βρήκαν στα σκαλιά δεν τον έφτασε η ανάσα του και έπαθε ασφυξία" είπε και πρόσθεσε: "Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της, του χεριά της στο πάτωμα. Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι".

Οι μάρτυρες δεν αναγνώρισαν τους κατηγορούμενους

Κανένας από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων τους δράστες της επίθεσης. Ωστόσο, επικράτησε ένταση όταν μία υπάλληλος είπε ότι ο σωματότυπος ενός εκ των δραστών μοιάζει με εκείνον του κατηγορούμενου Θ. Σίψα.

"Δεν αποκλείω ο κατηγορούμενος να είναι ένας από τους δράστες. Σαν σωματότυπος ταιριάζει" είπε, προκαλώντας την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης Δ.Κατσαρή, ο οποίος σε έντονο τόνο ανέφερε "πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να έχουν αυτή τη σωματοδομή"; "Είναι κοινός σωματότυπος" απάντησε η μάρτυρας.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν τυπικά καθώς δεν ήταν παρόντες στα γεγονότα  οι γονείς της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της, οι οποίοι παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες.

Και οι δύο κατηγορούμενοι αμέσως μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αποδίδονται.

Ο Θ. Σίψας που φέρεται ως ο δράστης της επίθεσης στην τράπεζα είπε στο δικαστήριο "Από το 2011 έχω καταδικάσει δημόσια τη συγκεκριμένη επίθεση και έχω αρνηθεί τις κατηγορίες. Έχω πάρει θέση και δεν έχω καμία ανάμειξη στη επίθεση". 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου