X

Εισαγγελέας: σε δίκη 4 άτομα για τις υποκλοπές του 2004

Το κατηγορητήριο αφορά ένα αμερικανό πράκτορα, δυο υπαλλήλους της ΕΥΠ και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ant1news

Την παραπομπή σε δίκη του πρώην αμερικανού πράκτορα  William B σε δίκη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004 προτείνει η Εισαγγελέας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά απόπειρα κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος.

Εκτός από τον αμερικανό πράκτορα η Εισαγγελέας προτείνει να καθίσουν  στο εδώλιο του κατηγορουμένου δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης για ηθική αυτουργία στις πράξεις των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μ.Καρχιμάκης -ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του- φέρεται να κατείχε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.

To πορίσμα του Ανακριτή

Στο πόρισμα του Ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Φούκα, ο οποίος χειρίστηκε την ογκώδη δικογραφία αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι "στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα".

 

Η Εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής. Τον τελευταίο για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκομένων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η απάντηση του Μιχάλη Καρχιμάκη

Σε «ανήθικη και ανυπόστατη πολιτική δίωξη» για μία «στημένη υπόθεση από σκοτεινούς ανθρώπους ..επαγγελματίες υπόδικους» αναφέρεται, με μακροσκελή του ανακοίνωση, ο βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του δεν έχει καμία νόμιμη βάση. Ο κ. Καρχιμάκης τονίζει επίσης, πως «όσοι μεθόδευσαν την δίωξή μου τότε και σήμερα, για λόγους υπηρέτησης άλλων επιδιώξεων, είναι υπόδικοι και κατηγορούμενοι για σειρά κακουργηματικών ενεργειών που οδήγησαν στην οριστική απομάκρυνση από την υπηρεσία τους».