X

Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Άννυ

Ένοχοι κρίθηκαν ο πατέρας της μικρής Άννυ και ο φίλος του Νικολάι. Καταδικάστηκε και η μητέρα της για θανατηφόρα έκθεση του κοριτσιού σε κίνδυνο.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Ομόφωνα ενόχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση  και περιύβριση νεκρού κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον πατέρα της τετράχρονης Άννυς Στάνισλαβ Μπαρκατζίεφ, γνωστό ως "Σάββα" και τον φίλο του Ναζίφ Αχμέντοφ ή "Νικολάι".

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι δύο άνδρες τέλεσαν την ανθρωποκτονία από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς τη συμμετοχή τρίτου ατόμου και στη συνέχεια μαζί προχώρησαν στον τεμαχισμό του άτυχου κοριτσιού.

Επιπλέον, το δικαστήριο τους κήρυξε ομόφωνα ενόχους για το αδίκημα της οπλοχρησίας, ενώ κήρυξε ένοχο τον "Σάββα" ως ηθικό αυτουργό στην ψευδορκία του ηλικιωμένου κατηγορουμένου που είχε δηλώσει ότι φιλοξενούσε το ζευγάρι.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν ο Πρόεδρος και δύο ένορκοι) έκρινε ένοχη τη μητέρα της Άννυς Δημητρίνα Μπορίσοβα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ ομόφωνα την απάλλαξε από την κατηγορία της ψευδορκίας. Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ηλικιωμένο άνδρα για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ο συνήγορος της Δημητρίνας Μπορίσοβα ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων, εκφράζοντας σε έντονο τόνο την άποψη ότι στην απόφαση ελήφθη υπόψιν το επάγγελμά της και όχι τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

 

Ο συνήγορος του Νικολάι, που απειλείται πλέον με την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης, ζήτησε  από το δικαστήριο να του  αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στη μητέρα της Άννυς, αντιθέτως να απορριφθούν για τον "Νικολάι".

"Πώς είμαι ένοχος;" ήταν η αντίδραση του πατέρα της Άννυ όταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση, για να λάβει την απάντηση του Προέδρου "θα το δείτε στο σκεπτικό της απόφασης όταν συνταχθεί". Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους.

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης στον πατέρα της Άννυ και στον φίλο του, ενώ επιπλέον ποινή φυλάκισης 2 ετών για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού και ακόμα δύο έτη για την παράνομη οπλοχρησία. Για τον "Σάββα" ζήτησε την επιβολή φυλάκισης 15 μηνών για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Για τη μητέρα της Άννυ η Εισαγγελέας πρότεινε ποινή 6 ετών -το ελάχιστο όπως επεσήμανε- ενώ για τον ηλικιωμένο άνδρα ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Αυτήν την ώρα το δικαστήριο αποφασίζει επί των ποινών.