X

Χωρίς απόφαση για τις άδειες η συνεδρίαση του ΣτΕ

Έντάσεις και διαφωνίες μεταξύ Συμβούλων της Επικρατείας για τις προσφυγές. Δεν υπήρξε ψηφοφορία. Θα οριστεί και νέα Διάσκεψη της ολομέλειας.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ή ακόμη περισσότερο δίχως κάποια απόφαση, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 η δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη δεν κατέληξε σε απόφαση για το κρίσιμο θέμα του αν θα γίνουν δεκτές ή όχι οι προσφυγές των καναλιών ώστε να μπορέσει το δικαστήριο να περάσει στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά τη σημερινή διαδικασία δόθηκε μάχη επιχειρημάτων σχετικά με το παραδεκτό ή μη των προσφυγών, ωστόσο η κρίσιμη ψηφοφορία μετατίθεται σε επόμενη διάσκεψη. Και αυτή τη φορά δεν έλειψαν στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για νομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Η ημερομηνία της επόμενης διάσκεψης της Ολομέλειας θα οριστεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μόνο εφόσον αποφανθούν ότι οι προσφυγές έχουν υποβληθεί σύννομα, η διάσκεψη θα περάσει στην ουσία των προσφυγών που στρέφονται κατά του διαγωνισμού, εγείροντας σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Η σημερινή συνεδρίαση διεκόπη για περίπου μία ώρα, λίγο μετά τις 10:00, λόγω προειδοποιητικού τηλεφωνήματος για βόμβα, το οποίο τελκώς αποδείχθηκε φάρσα .

 

 

Κατά την πρώτη πεντάωρη διάσκεψη της Τετάρτης ο εισηγητής Γ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε υπέρ της άποψης ότι οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν ως απαράδεκτες, δηλαδή νομικά αβάσιμες. Η εισήγησή του δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια, καθώς θα ακολουθήσει ψηφοφορία, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης.

Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές το όλο ζήτημα θα επανέλθει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε έχει προσδιοριστεί η συζήτηση νέου κύκλου προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα ή μη της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Κόντρες για το ΕΣΡ

Την ίδια ώρα, την συγκρότηση του ΕΣΡ θα επιχειρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η Διάσκεψη των Προέδρων. Χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ θα γίνει συζήτηση επ΄αυτής και λήψη απόφασης.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά, κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης.