X

Ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Δαφνί

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τον φρικτό θάνατο τριών τροφίμων του ψυχιατρικού ιδρύματος, που κάηκαν ζωντανοί στα κρεβάτια τους

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος διώκονται 14 γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί, οι οποίοι σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, φέρονται να έχουν ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά που είχε τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς τρόφιμους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η εισαγγελική έρευνα που διενήργησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να ξεσπούσε πυρκαγιά, αλλά αδιαφόρησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα - χωρίς να το επιθυμούν- το θάνατο τριών ανθρώπων.

Αναλυτικότερα, εκτός από το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης η ποινική δίωξη στρέφεται επιπλέον κατά:

  • Δύο θεραπόντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης, αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς, παρότι αυτό δεν επιτρέπεται από το πρωτόκολλο.
  • Έξι ιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος, καθώς έλειπαν  από τις θέσεις τους στο ίδρυμα.
  • Ενός διοικητικού υπαλλήλου το νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του δωματίου από όπου ξεκίνησε την πυρκαγιά.
  • Ενός υπαλλήλου της εταιρείας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

 

Επιπλέον, η δίωξη στρέφεται και κατά του τροφίμου, από το δωμάτιο του οποίου είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά  και αφορά αδικήματα όπως πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Ο συγκεκριμένος ασθενής στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ). 

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί. "Υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους" αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως  «οι επικίνδυνες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει  να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς".

Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.