X

Νέα συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε εξέλιξη  η κρίσιμη Διάσκεψη της Ολομέλειας, στην "σκιά" των δηλώσεων Κρέτσου, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Ant1news

Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε γύρω στις 17:30 η πρώτη από τις δύο, ορισθείσες για αυτήν την εβδομάδα, κρίσιμες διασκέψεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η σημερινή διάσκεψη ξεκίνησε με τον εισηγητή της υπόθεσης, Σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε στην προηγούμενη συνεδρίαση αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015.

Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι δικαστές, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την διατύπωση των απόψεων των Συμβούλων της Επικρατείας, ο Πρόεδρος του ΣτΕ έχει ορίσει ακόμη μια διάσκεψη της Ολομέλειας για την Τετάρτη, οπότε και κατά πολλούς δεν αποκλείεται να υπάρξει η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία μεταξύ των δικαστών αναφορικά με την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Εν τω μεταξύ αναβλήθηκε η, προγραμματισμένη για την Τρίτη, συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία είχαν κληθεί οι υπερθεματιστές, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

Δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση

Αίσθηση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ.Γ. Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος είπε ότι "οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά όχι και σεβαστές", δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, είπε "οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, τελεία και παύλα", ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κριθεί ως αντισυνταγματικός ο "νόμος Παππα", ο κ .Μανιάς απάντησε "είναι μια πολιτική, που θα αποδειχθεί ότι δεν οργανώθηκε όπως έπρεπε  και άρα, με όρους Αριστεράς, είναι μία πολιτική ήττα, αλλά η ζωή δεν έχει μόνο νίκες". 

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με την οποία άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, οΑλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι  «όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ , θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε «η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού», συμπλήρωσε.