X

Χωρίς απόφαση για τις άδειες η διάσκεψη του ΣτΕ

Η τελική κρίση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται για την Τετάρτη το απόγευμα. Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών με τους υπερθεματιστές.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Χωρίς «λευκό καπνό» για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώθηκε η τέταρτη κατά σειρά διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αποψινή διάσκεψη των ανώτατων δικαστών ολοκληρώθηκε η εισήγηση του Γ. Παπαγεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου αναφορικά με τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Το ζήτημα της παράκαμψης του ΕΣΡ από τη διενέργεια του διαγωνισμού και ο καθορισμός του αριθμού των νέων τηλεοπτικών αδειών στις τέσσερις είναι τα κομβικά θέματα που απασχόλησαν τους Συμβούλους της Επικρατείας. Είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία επικαλούνται στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι προβάλλουν θέματα  αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου του διαγωνισμού.

Η κρίσιμη ψηφοφορία μετατίθεται σε επόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι τοποθετήσεις των Ανωτάτων δικαστών θέτουν συνεχώς νέα νομικά ζητήματα.

Δεν αποκλείεται "λευκός καπνός" να βγει από το ΣτΕ στη διάσκεψη της επόμενης Τετάρτης, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμβούλων που θα λάβουν εκ νέου το λόγο και τα νομικά θέματα που θα ανακύψουν.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αναβλήθηκε, μέχρι νεωτέρας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που είχε προγραμματισθεί για αύριο στις 11:00, με αντικείμενο την ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συνεδρίαση ορίστηκε στο πλαίσιο του αιτήματος της αντιπολίτευσης για την διερεύνηση των όρων και των προϋποθέσεων διεξαγωγής του πρόσφατου πλειοδοτικού διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση

Αίσθηση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ.Γ. Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος είπε ότι "οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά όχι και σεβαστές", δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, είπε "οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, τελεία και παύλα", ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κριθεί ως αντισυνταγματικός ο "νόμος Παππα", ο κ .Μανιάς απάντησε "είναι μια πολιτική, που θα αποδειχθεί ότι δεν οργανώθηκε όπως έπρεπε  και άρα, με όρους Αριστεράς, είναι μία πολιτική ήττα, αλλά η ζωή δεν έχει μόνο νίκες". 

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με την οποία άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ , θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικές αποφάσεις. "Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία  έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας".