X

Αντιμέτωποι με κακουργήματα οι 13 συλληφθέντες στο Πολυτεχνείο

Οι 12 από τους 13 αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στα έκτροπα, το βράδυ της Πέμπτης, γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ant1news


Κατηγορίες για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα απήγγειλε ο εισαγγελέας στους 13 συλληφθέντες κατά την διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ της Πέμπτης στο Πολυτεχνείο.

Η δίωξη που ασκήθηκε στους 13, μεταξύ των οποίων 5 αλλοδαποί και 3 ανήλικοι, αφορούν τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή και κίνδυνος σε ξένα πράγματα και της προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών βομβών με σκοπό την χρήση τους, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που περιλαμβάνονται στην δικογραφία αφορούν αδικήματα όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, για τις ζημιές στο Πολυτεχνείο, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού, παρακώλυση συγκοινωνιών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία, παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή και σύμφωνα με πληροφορίες πλην ενός, αρνούνται ότι σχετίζονται με τα επεισόδια.

Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να παραδέχθηκε πως συμμετείχε σε επεισόδια και να έχει ζητήσει συγγνώμη. Μία από τους ανήλικους κατηγορούμενους υποστηρίζει πως συνελήφθη γιατί βρέθηκε απλώς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από τους πέντε αλλοδαπούς οι τρεις είναι Σύριοι που έχουν από το καλοκαίρι δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας. Οι τρεις πρόσφυγες δηλώνουν ότι συνελήφθησαν όντας διερχόμενοι από το σημείο με σκοπό να φτάσουν σε σχολείο που πηγαίνουν στην οδό Αχαρνών.

Τα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, που διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, άρχισαν ενώ χιλιάδες πολίτες, φοιτητές και μαθητές  πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του 1973.

Όλα ξεκίνησαν όταν νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου. Έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν, μάλιστα, μια ελληνική σημαία.

Παράλληλα, πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας "απάντησαν" με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας ρίχθηκαν και από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.

Οι κουκουλοφόροι χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες συνεχίζοντας τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια "ταμπουρώθηκαν" μέσα στο Πολυτεχνείο.

Λίγο πριν τις 22:00 άλλη ομάδα από 50 κουκουλοφόρους περίπου, βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έσπασε πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες σε τηλεοπτικές κάμερες.
Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν για αρκετές ώρες αποπνικτική λόγω των χημικών, ενώ νωρίτερα ξέσπασε και φωτιά στο προαύλιο του Ιδρύματος.

Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν την Ελληνική Αστυνομία για απραξία την ώρα μάλιστα που οι κουκουλοφόροι έσκιζαν και έκαιγαν την ελληνική σημαία και κατάστρεφαν περιουσίες.