X

Ο Κοντονής "πυροβολεί" τους δικαστές για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο "ανούσιος εμφύλιος", τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και η σύγκρουση δικαστών κι εισαγγελέων με την Βασιλική Θάνου. Ποιοί την μέμφονται για "αντισυνταγματικές επιδιώξεις".

Ant1news


Συγκρουσιακό κλίμα στην Δικαιοσύνη και μομφές προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για αντισυνταγματικές επιδιώξεις, πυροδοτεί η επιμονής της Βασιλικής Θάνου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης υψηλόβαθμων δικαστικών από τα 67 στα 70 έτη, κάτι που αν συμβεί θα σημάνει την ευχέρεια παράτασης και της δικής της θητείας.

Λάδι στην φωτιά έριξε η απόφαση της κυρίας Θάνου, να συγκαλέσει για το ζήτημα, την Πέμπτη, την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Βασιλική Θάνου: προσπάθεια να με στοχοποιήσουν

Η κυρία Θάνου θεωρεί πως οι ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων «συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

 Σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις, πλην μιας, επιτίθενται στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι αγνοεί επιδεικτικά το Σύνταγμα που ορίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει διά νόμου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:  πρέπει να περιφρουρηθεί το Σύνταγμα

«Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον», υπογραμμίζει η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ: σαφές το Σύνταγμα

«Ο καθορισμός συγκεκριμένων ορίων ηλικίας αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη για πρόσωπα “μη αρεστά” στην εκτελεστική εξουσία ή για άλλα που θεωρούνται “ημέτεροι”», επισημαίνει από την πλευρά της η ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ

Σταύρος Κοντονής: αυτά είναι τα προβλήματα των δικαστών;

Λάβρος ο Σταύρος Κοντονής, επέκρινε τους δικαστές για την δημόσια συνδικαλιστική διαμάχη τους, που όπως τονίζει, δεν αφορά καν κάποιο από τα καυτά προβλήματα της Δικαιοσύνης.

«Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη και αναλώνονται σε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων δικαστές και ενώσεις; Δίνεται δε μια εικόνα ακριβώς εμφυλίου στο Δικαστικό Σώμα, εικόνα η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας “Στο κόκκινο”.

Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί. Επίσης είναι προβληματικό, το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Η Κυβέρνηση σημειώνει ότι οι δικαστές μπορούν, αν τελικώς επιθυμούν, μόνο να προτείνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τους, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

ΝΔ: κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το Σύνταγμα

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι :

 «Η πρωτοβουλία της αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών εκθέτει τους εμπνευστές της. Το Σύνταγμα μας είναι ξεκάθαρο. Ορίζει ρητά ότι “οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”. 

 Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το Σύνταγμα στο βωμό εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων. Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν και να προστατεύσουν το κύρος της Δικαιοσύνης.

 Και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα μόλις γίνει Κυβέρνηση».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: το Σύνταγμα καθορίζει την ηλικία συνταξιοδότησης

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολίασε πως  «Το Σύνταγμα και μόνο το Σύνταγμα καθορίζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών. Είναι τόσο αυτονόητο όσο και επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί αυτό σήμερα. Ότι διαφορετικό και να λέγεται το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την εφαρμογή  του».

Το Ποτάμι: σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των θεσμών  

Ο Τομέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Οι Δικαστικές Ενώσεις, οι Συνταγματολόγοι της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και επιφανείς νομικοί με τις ανακοινώσεις τους εκπέμπουν ισχυρό σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα. Όταν καλούνται τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου «να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα στη χώρα μας, το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών» από τις κατάφωρα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου αυτό το σήμα πρέπει να ληφθεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Γιατί είναι πρωτοφανές να καλούνται να υπερασπιστούν τη νομιμότητα τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου την οποία επιχειρεί να παραβιάσει η Πρόεδρος που έχει ταχθεί να την προασπίζει, με τις πλάτες της κυβέρνησης που καθημερινά δείχνει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει στο πλαίσιο της αυταρχικής νοοτροπίας της είναι ο απόλυτος έλεγχος όλων των εξουσιών. Όπως συμβαίνει στα απολυταρχικά καθεστώτα. Κι αυτό τη στιγμή που στο ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο επιφανείς νομικοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυρίας Θάνου”.