X

Αναβλήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Για ποιον λόγο αναβλήθηκε. Μαίνεται ο σάλος στο Δικαστικό Σώμα για την επιμονή της Βασιλικής Θάνου.

Ant1news

Αναβλήθηκε επ΄ αόριστον η περιβόητη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που μετά από αίτημα της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλείται να αποφανθεί αν μπορούν διά νόμου να αυξηθεί από τα 67 στα 70 έτη το όριο συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών.

Την σύγκληση της Ολομέλειας είχε ζητήσει η Πρόεδρος του Αρειου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Ως επίσημη αιτιολογία της αναβολής της σύσκεψης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προβλήθηκε η θέση της εισηγήτριας του θέματος ότι δεν είχε ετοιμάσει πλήρως την εισήγηση της για το θέμα προς τα υπόλοιπα μέλη της Ολομέλειας.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από την επιμονή για το ζήτημα της Βασιλικής Θάνου.

Σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις, πλην μιας, επιτίθενται στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι αγνοεί επιδεικτικά το Σύνταγμα που ορίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει διά νόμου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:  πρέπει να περιφρουρηθεί το Σύνταγμα

«Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον», υπογραμμίζει η 'Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ: σαφές το Σύνταγμα

«Ο καθορισμός συγκεκριμένων ορίων ηλικίας αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη για πρόσωπα “μη αρεστά” στην εκτελεστική εξουσία ή για άλλα που θεωρούνται “ημέτεροι”», επισημαίνει από την πλευρά της η ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ

Σταύρος Κοντονής: αυτά είναι τα προβλήματα των δικαστών;

Λάβρος ο Σταύρος Κοντονής, επέκρινε τους δικαστές για την δημόσια συνδικαλιστική διαμάχη τους, που όπως τονίζει, δεν αφορά καν κάποιο από τα καυτά προβλήματα της Δικαιοσύνης.

«Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη και αναλώνονται σε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων δικαστές και ενώσεις; Δίνεται δε μια εικόνα ακριβώς εμφυλίου στο Δικαστικό Σώμα, εικόνα η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας “Στο κόκκινο”.

Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί. Επίσης είναι προβληματικό, το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Η Κυβέρνηση σημειώνει ότι οι δικαστές μπορούν, αν τελικώς επιθυμούν, μόνο να προτείνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τους, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.