X

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την τύχη των οκτώ Τούρκων

Σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, η ανακοίνωση της απόφασης για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Ant1news

Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθεί από τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου η απόφαση για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετά την αναβολή της έκδοσης της απόφασης.

Τα τρία δικαστήρια αναμένεται να εκδώσουν τις ισάριθμες αποφάσεις τους για την τύχη των στρατιωτικών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μία εκ των συνθέσεων να μην έχει καταλήξει σε απόφαση και να υπάρξει νέα διακοπή.

Στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση, τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου,  θα έχουν την αρμοδιότητα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και δεν θα υπάρξει άλλη συζήτηση, όχι τουλάχιστον από το ελληνικό δικαστήριο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ξεκαθαρίσει ότι, «η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου» και ότι «θα σεβαστεί την απόφαση».

"Κοινή" πρόταση των τριών Εισαγγελέων

Από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και βάσει τριών διαφορετικών δικαστικών συνθέσεων, έχουν εκδοθεί διαφορετικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των 8.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.