X

“Όχι” στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο

Το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της έκδοσης. Οργισμένη η αντίδραση της  Άγκυρας.

Ant1news

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με τρεις αποφάσεις έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν θα εκδοθούν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών Αρχών, δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πως κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ή να χάσουν και τις ζωές τους.

«..η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ένοχης ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη για όλους και αρνητική στο αίτημα των τουρκικών Αρχών.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου θα ζητήσει την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. 

Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου. Ο νόμος ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

Η... απάντηση της Άγκυρας 

Πολιτικά κίνητρα βλέπει το τουρκικό ΥΠΕΞ πίσω από τη μη έκδοση των “8”. Κατηγορεί την Ελλάδα ότι προστατεύει τους πραξικοπηματίες και τονίζει πως θα συνεχίσει να διεκδικεί την έκδοση τους.. Παράλληλα, προειδοποιεί  πως "θα αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στις διμερείς μας σχέσεις, στη συνεργασία μας ενάντια στην τρομοκρατία καθώς και στα άλλα πεδία συνεργασίας μας σε διμερές και διεθνές επίπεδο". Η Άγκυρα, εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 στρατιωτικών.



Όλα τα μέσα στην Τουρκία μεταδίδουν ως έκτακτη την είδηση για τη μη έκδοση των “8” επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες.

-          Χουριέτ: «Απόφαση σοκ»

-          ΧαμπέρΤουρκ: «Απόφαση-σκάνδαλο από τη γείτονα»

-          Μιλιέτ: «Έκτακτη είδηση… Η Ελλάδα άκουσε, αλλά δεν έβγαλε την απόφαση που περίμενε η Τουρκία».