X

Στο αρχείο η έρευνα για τα Capital Controls

Δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων και έτσι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε την αρχειοθέτηση της έρευνας.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Χωρίς να προκύψουν ποινικές ευθύνες ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διενεργούσε για περίπου ένα χρόνο η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναφορικά με την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015.

Η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει κάτω από άκρα μυστικότητα μετά από δεκάδες αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών είχαν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές τους ανάγκες, όπως η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και οικονομολόγοι, και συγκεντρώθηκαν έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές, με τον Εισαγγελέα να ερευνά εάν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ελήφθησαν εξ ανάγκης ή μπορούσαν να αποτραπούν με άλλη λύση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές από την αποτίμηση των καταθέσεων και των στοιχείων που συλλέχθηκαν  δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων και έτσι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε την αρχειοθέτηση της έρευνας, η οποία επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών.