X

“Πυρά” από πρώην προέδρους του ΣτΕ για τα όρια ηλικίας

Αιχμηρές δηλώσεις από Παναγιώτη Πικραμμένο και Σωτήρη Ρίζο για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δικαστικών.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Σφοδρή κριτική από πρώην Προέδρους του ΣτΕ για το ζήτημα της αύξησης ορίων ηλικίας δικαστικών λειτουργών

Στο πλαίσιο ημερίδας της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών το βράδυ της Πέμπτης (μέλη της ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς) ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ και πρώην Πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος σχολιάζοντας τις αποφάσεις των δύο Διοικητικών Ολομελειών του Αρείου Πάγου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τόνισε:

"Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται, και Έλληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα".

Επιπλέον, ο κ. Πικραμμένος μετά από εκτενή εισήγηση στην οποία παρέθεσε την ιστορική και νομολογιακή διαδρομή των συνταγματικών προβλέψεων για τα όρια ηλικίας, αλλά και πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα κατέληξε, λέγοντας ότι  "καθίσταται απολύτως σαφές το συμπέρασμα,  ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές".

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ και επικεφαλής στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτήρη Ρίζου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι "το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη  ευστάθειας των θεσμών"  ενώ πρόσθεσε ότι "το θέμα αυτό δεν διαθέτει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση" και χαρακτήρισε ως "τουλάχιστον παραφροσύνη" την ανακίνησή του δημόσια.