X

Συλλήψεις για τα επεισόδια στο Ωραιόκαστρο ζητά ο Εισαγγελέας

Με παρέμβαση του ζητά ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Εντολή στην Αστυνομία να παρέμβαινει "απόλυτα" έδωσαν Τόσκας - Γαβρόγλου.

Ant1news

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, λόγω αντιδράσεων στην φοίτηση προσφυγόπουλων.

Με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ο κ. Τσόγκας ζητά συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης σιαδικασία για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ακόμη, παραγγέλνει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση όσα διαδραματίστηκαν στο σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες των παραπάνω πράξεων, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κτλ.

 

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

ΓΓ Υπ. Παιδείας: δεν θα επαναληφθούν τα επεισόδια

Μιλώντας στο "Πρακτορείο FM", o ΓΓ του Yπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν προβεί στα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

«Ζητήσαμε να παρέμβει απόλυτα η Αστυνομία για να διαφυλαχτεί η τάξη στην περιοχή. Θέλουμε σε απόσταση 100 μέτρων από το σχολείο να μην υπάρχει κανένας που δεν έχει σχέση με το σχολείο είτε είναι αυτοί οι 7-10 ακραίων φασιστικών αντιλήψεων, είτε είναι κάποιοι άλλοι», τόνισε ο κ. Παντής, συμπληρώνοντας «τα χθεσινά επεισόδια είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο σχολείο σε ψυχολογικό κλίμα ελευθερίας και αγάπης, διότι μιλάμε για ένα χώρο που προσφέρει παιδεία και εκπαίδευση».

Τα επεισόδια καταδίκασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου.

«Οι αντιδράσεις των ακροδεξιών και εθνικιστών κατά του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο δεν μας ξαφνιάζει» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, καταδικάζοντας τα επεισόδια και τονίζει πως  «πάντα η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία σε περιόδους κρίσης θεριεύουν».

 Όπως αναφέρει το Ποτάμι το ζητούμενο είναι να πρυτανεύσει η λογική και να διαφυλαχθούν οι αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας.

«Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, το να πάνε τα προσφυγόπουλα σχολείο είναι τελικά προς όφελος όλων, και των τοπικών κοινωνιών και των προσφύγων» προσθέτει.