X

Αθώοι όλοι για την υπόθεση Βατοπεδίου

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το ακροατήριο μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου. Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων με ακίνητα του Δημοσίου αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.  

Μετά από 2 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο απάλλαξε τους 13 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο, τη συμβολαιογράφο Αικ.Πελέκη, τον αδελφό της και τον πατέρα της, στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνο Σκιαδά. 

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν "λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων". 

Επιπλέον, δέχθηκε ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Το ακροατήριο, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν δεκάδες ιερωμένοι, μόλις εκφωνήθηκε η απόφαση ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.