X

Κόντρα για τους κρατούμενους που αποφυλακίζονται με τον “νόμο Παρασκευόπουλου”

Τι δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης. Επίθεση της αντιπολίτευσης που ζητά την κατάργηση του. Τι λέει η Κυβέρνηση.

Ant1news


Της Λίας Κοντοπούλου

Την κερκόπορτα των φυλακών για την αποφυλάκιση δεκάδων επικίνδυνων κακοποιών άνοιξε ο νόμος Παρασκευόπουλου. Μπορεί η ρύθμιση να στόχευε στην αποσυμφόρηση των φυλακών, όμως άφησε ελεύθερο το πεδίο σε σεσημασμένους ποινικούς να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση.

«Προπαγάνδα η ενοχοποίηση του Νόμου»

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπεραμύνεται των επιλογών του και κάνει λόγο για προπαγάνδα ενοχοποίησής του, κάθε φορά που κάποιος αποφυλακισθείς, όπως στην περίπτωση των ληστών του Φαλήρου, προχωρεί σε εγκληματικές πράξεις.

«Όλα αυτά ανέκαθεν γίνονταν. Μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε την εγκληματικότητα. Δεν έχουμε κατορθώσει ποτέ να το κάνουμε και δεν έχει κατορθώσει καμία χώρα να το κάνει τελείως. Κάποια εγκλήματα οπωσδήποτε γίνονται. Υπάρχει όμως μία διαφορά του τώρα με το πριν. Τώρα, για την κάθε μία περίπτωση υποτροπής που σημειώνεται ενοχοποιείται ο Υπουργός, ο πρώην Υπουργός. Στο παρελθόν αυτό δεν είχε συμβεί. Το μόνο καινούργιο είναι η προπαγάνδα» τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η αποκάλυψη ότι δύο εκ των δραστών της θρασύτατης ληστείας στο Φάληρο είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι ο επίμαχος νόμος θα καταργηθεί.

Τροποποίηση του Νόμου  

Από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης ο "νόμος Παρασκευόπουλου" να διατηρηθεί σε ισχύ, όμως να μην εφαρμόζεται σε καταδικασθέντες για ορισμένες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων βιασμού.

Ωστόσο, η ΝΔ εμμένει στην κατάργηση του νόμου. Με ερώτηση 32 βουλευτών της, στην Βουλή,  σημειώνει πως μόνον θυμηδία προκαλεί ο ισχυρισμός του υπουργού Δικαιοσύνης ότι «θα παραταθεί η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου, γιατί παράγει αποτελέσματα» και ότι «η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα για τη θεσμική θωράκιση».

 “Εγκληματικές” αποφυλακίσεις 

Η εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε περίπου 3.000 κρατούμενους. Ανάμεσά τους, όπως εκτιμούν έμπειροι αστυνομικοί, βρίσκονται τουλάχιστον 150 σκληροί κακοποιοί από τη Γεωργία, την Αλβανία και άλλες χώρες καθώς και 50 Έλληνες που έχουν επιδείξει ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά στο παρελθόν.

Ανάμεσα στους επικίνδυνους κακοποιούς που αν και είχαν καταδικασθεί σε πολυετείς καθείρξεις όχι μόνο αποφυλακίστηκαν, αλλά συνέχισαν την εγκληματική τους δράση είναι:

Τρεις Γεωργιανοί που βασάνισαν  μέχρι θανάτου  εστιάτορα στην  Ύδρα τον Αύγουστο του 2015. Ένας συμπατριώτης τους που  λίγες ημέρες μετά σκότωσε  νεαρό κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη  Θεσσαλονίκης . Ένας Νιγηριανός ο οποίος βασάνισε μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Κυψέλη, ενώ κατηγορείται για ακόμα 20 ληστείες στην περιοχή Κι ένας Αφγανός, που μετά την αποφυλάκισή του πήγε στη Γερμανία και έχει κατηγορηθεί εκεί για το βιασμό και τη δολοφονία μίας 19χρονης.

Ο Γαβρόγλου «προανήγγειλε» εκλογές!

«Μην μπαίνουμε σε σπέκουλα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ή λίγες εβδομάδες πριν από τις… εκλογές», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσημέρι με βουλευτές να του υποδεικνύουν άμεσα το σαρδάμ του χωρίς, βέβαια, να λείπουν τα γέλια και τα σχόλια.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προσπάθησε να το διορθώσει, μίλησε για «γλώσσα λανθάνουσα», που ως γνωστόν όμως, σύμφωνα με το ρητό, «τ’ αληθές λέγει».

Τελικά, ο Κώστας Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι εννοούσε «λίγες εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις» και παραδέχθηκε χαμογελώντας ότι «παρερμηνεύονται αυτά».

Βέβαια, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι έχει διαπράξει και άλλη φορά το ίδιο λάθος.