X

Ελένη Τουλουπάκη: ποια είναι η νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς

Η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός καλείται να συνεχίσει μεγάλες έρευνες, όπου υπάρχουν ενδείξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Μεγάλες υποθέσεις, όπου υπάρχει οσμή σκανδάλου και υπόνοιες για διαφθορά κρατικών αξιωματούχων περνούν στα χέρια της νέας Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός με καταγωγή από τα Χανιά εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επικεφαλής στο νευραλγικό πόστο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου και αναμένεται να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα μετά το Πάσχα

Η εξαιρετική νομική της κατάρτιση, αλλά και ο επιτυχής χειρισμός δύσκολων υποθέσεων κατά το παρελθόν βάρυναν στην κρίση των Ανώτατων Δικαστών. Η Ελένη Τουλουπάκη εισήχθη 4η στην Σχολή Δικαστών το 1998. Το 2008 ανέλαβε καθήκοντα Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο προήχθη σε Αντεισαγγελέα Εφετών.

Εκτός από το σημαντικό της έργο ως Εισαγγελέας κατά του Ρατσισμού με εύσημα από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελένη Τουλουπάκη έχει συνδεθεί με υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και φοροδιαφυγής, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από δύο χρόνια μαζί με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και κλιμάκιο εισαγγελέων ταξίδεψε στο Παρίσι έλαβε κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί, τον «πατέρα» της Λίστας Λαγκάρτν.

Έχει λάβει μέρος στις έρευνες για τη λίστα Μπόργιανς, όπου περιλαμβάνονται χιλιάδες ονόματα Ελλήνων καταθετών, που ελέγχονται για πιθανή φοροδιαφυγή.

Πριν από 2 εβδομάδες ταξίδεψε στη Χάγη μαζί με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση των Panama Papers ζητώντας από την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά άνοιγμα λογαριασμών για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Επιπλέον, έχει λάβει μέρος στην εισαγγελική έρευνα για συμβάσεις του ΟΤΕ με τη SIEMENS, ενώ το 2004 είχε διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η νέα Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Εκτός από τη σημαντική εμπειρία και τις γνώσεις της για στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς μέσα από τη μακρά θητεία της στην Οικονομική Εισαγγελία, έχει και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή και την ποίηση.