X

Κι άλλο “όχι” στην Τουρκία για τους 8 στρατιωτικούς

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε σήμερα να απορρίψει το σχετικό τουρκικό αίτημα και για τους τελευταίους δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Ant1news

Τρίτωσε το «δεύτερο όχι» στην Άγκυρα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη αμέσως μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε σήμερα να απορρίψει το σχετικό τουρκικό αίτημα και για τους τελευταίους δύο από τους οκτώ Τούρκους, ενώ τις προηγούμενες ημέρες διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων είχαν λάβει την ίδια απόφαση για τους υπόλοιπους έξι.

Μάλιστα, και χθες το δικαστήριο ακολούθησε την προ ημερών απόφαση του Συμβουλίου και δέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών. 

Οι Τούρκοι αξιωματικοί και στις τρεις σχετικές δίκες τους (η πρώτη αφορούσε τρεις εξ αυτών, άλλους τρεις η δεύτερη και δύο η σημερινή δίκη) υποστήριξαν πως στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το δημοψήφισμα και τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.

Εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης επικαλέστηκε τις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών Αρχών και εξέφρασε την έκπληξη του που 10 μέρες μετά έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα. Χαρακτήρισε μάλιστα "οδυνηρή" τη διαδικασία και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται και συμπλήρωσε:«δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία, θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτησή και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.