X

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τους καταληψίες μαθητές στο Ρέθυμνο

Τι ζήτησε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου η Ξένη Δημητρίου. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας.

Ant1news

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν, σύμφωνα με καταγγελίες, στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

Το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, ύστερα από καταγγελία του διευθυντή του Γυμνασίου ότι ήταν πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Εν τω μεταξύ, και το Υπουργείο Παιδείας πήρε θέση για το θέμα ωστόσο αργά το βράδυ της Τρίτης ανακάλεσε την αρχική ανακοίνωσή του με την οποία επέκρινε τη δικαστική απόφαση κατά μαθητών στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας στην διορθωμένη ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι "θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου" και επισημαίνει ότι "τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές".

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ 

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Γιάννης Γκιόκας την απόφαση που επιβλήθηκε στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου για τη συμμετοχή τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις.

Με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την καταδικαστική απόφαση να προσφέρουν οι μαθητές «κοινωνική εργασία». «Οι μαθητές είναι νέοι με όνειρα και παλεύουν για αυτά, δεν διαπράττουν κανένα αδίκημα», αναφέρει και καλεί τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας να ενημερώσουν τη Βουλή τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να σταματήσει κάθε απειλή και δίωξη προς μαθητές και  γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών.

Ο Γιάννης Γκιόκας  ζητά ακόμη, απαντήσεις για το ποια νομοθετικά μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών.