X

ΣτΕ: ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες από τη Συρία

«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δύο πρόσφυγες που ζητούσαν να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Ant1news

Απέρριψε την Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας τις αιτιάσεις δύο προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι ζητούσαν να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Το ΣτΕ έκρινε ότι η γειτονική χώρα θεωρείται ασφαλής. 

Οι δύο Σύροι ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα. 

Στις υπ΄αριθμ. 2347 και 2348/2017 αποφάσεις του, το ΣτΕ επισημαίνει ότι οι δύο αιτούντες ασύλου, που μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα, καθώς εκεί βρίσκεται η οικογένεια τους και συγγενείς τους. 

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, αναφέρει ότι οι Επιτροπές Προσφύγων απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτη όταν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον πρόσφυγα που έχει υποβάλει την αίτηση. 

Εξάλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δύο συγκεκριμένων προσφύγων περί απειλής της ζωής τους και της ελευθερίας τους σε περίπτωση που οδηγηθούν στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι αυτό δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο.