X

Αυτεπάγγελτες διώξεις σε βάρος όσων μπλοκάρουν πλειστηριασμούς

"Σκληραίνει" η στάση της Πολιτείας, μετά τα "καμπανάκια" απο Βρυξέλλες και Ντράγκι. Πρωτοβουλίες Μαξίμου για την προστασία των συμβολαιογράφων.

Ant1news

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών, μετά και την “κίτρινη κάρτα” από τις Βρυξέλλες, αποφάσισαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Οι πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε δύο άξονες. Συγκεκριμένα: σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πως «η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της Κυβέρνησης και φυσικά και του Υπουργού Οικονομικών». «Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων», συμπλήρωσε.