X

Απεργία πείνας ξεκινούν Ρούπα - Μαζιώτης

Καταγγέλλουν τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα και διαμαρτύρονται για το θέμα του επισκεπτηρίου του παιδιού τους.

Ant1news

Με ένα μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης, δηλώνουν ότι ξεκινούν απεργία πείνας.

Οι δύο φυλακισμένοι για συμμετοχή στην οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” αξιώνουν ελαστικοποίηση των ωραρίων των επισκεπτηρίων στις φυλακές, ζητώντας ειδικότερα να μπορούν να βλέπουν το παιδί τους για τουλάχιστον τρεις ώρες και ανάλογες ρυθμίσεις να προβλέπονται και σε άλλες περιπτώσεις συναντήσεων γονέων με τα παιδιά τους.

Καταγγέλλουν επίσης τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, λέγοντας ότι προωθείται η επαναφορά των φυλακών τύπου Γ’.

Υπενθυμίζεται ότι η πόρτα της φυλακής για τον Δημήτρη Κουφοντίνα άνοιξε για 48 ώρες βάσει του νόμου που ισχύει από το 1999. Με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, ακόμα και οι πολυισοβίτες - ανεξάρτητα από τα αδικήματα για τα οποία έχουν καταδικασθεί - μπορούν να λάβουν άδεια, εφόσον έχουν εκτίσει οκτώ χρόνια στη φυλακή.

 

Όμως, το 2014 μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, το νομοθετικό πλαίσιο είχε αλλάξει για περίπου έναν χρόνο. Τότε, είχε θεσπιστεί η λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας, των φυλακών τύπου Γ’ όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να ζητήσουν άδεια, ενώ για τις υπόλοιπες φυλακές όπου κρατούνταν πολυισοβίτες και καταδικασμένοι για εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις οι καταδικασμένοι θα μπορούσαν να ζητήσουν άδεια οι όχι μετά τα οκτώ, αλλά τα δεκαοκτώ χρόνια παραμονής στη φυλακή.

Οι φυλακές τύπου Γ’ καταργήθηκαν ένα χρόνο μετά με το νόμο Παρασκευόπουλου και μαζί τους και τα όσα προβλέπονταν για τις άδειες. Έτσι, επανήλθε το προηγούμενο καθεστώς αδειών στα 8 χρόνια, που ξεκινούν από διήμερες δοκιμαστικές άδειες και μπορούν σταδιακά να φτάσουν μέχρι και τις εννέα ημέρες.