X

ΣτΕ: άκυρη για όλους η υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες

Η "γεμάτη νόημα" απάντηση του Μαξίμου, μετά την αποδοχή απο την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της προσφυγής των δικαστικών ενώσεων.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση υπ’ αριθμ. 3212/2017 ακυρώνει στο σύνολό της τη νέα υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 19.10.2017 η οποία καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ δικαστών και Κυβέρνησης, με τελευταίο "επεισόδιο" την απάντηση της Ενωσης Εισαγγελέων στα κυβερνητικά στελέχη.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει 6 δικαστικές ενώσεις υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την  υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το πόθεν έσχες, αφού με την  νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  αφορά όλους τους υπόχρεους για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων και όχι μόνο τους δικαστές.

Η απάντηση Μαξίμου - Κοντονή

Γεμάτη νόημα η απάντηση απο κύκλους του Μαξίμου, οι οποίοι σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνεται η διαδικασία για την υποβολή πόθεν έσχες, σημείωναν "να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος".

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. «Να  δούμε ποιος θα κουραστεί, η κυβέρνηση που ζητάει τη διαφάνεια ή εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου;», διερωτήθηκε και επεσήμανε ότι εξαιρέσεις από το νόμο οδηγούν στην ακύρωση και καταδολίευσή του. 

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι  είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

  1. Την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.
  2. Την μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας  τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.
  3. Την υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.
  4. Την μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.
  5. Την υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
  6. Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παράθεση των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ’ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.