X

Κοντονής: μελετάται το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως έχει οριστικά κλείσει το θέμα της έκδοσής τους, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, μελετά η Κυβέρνηση στην περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία. Αυτό αποκάλυψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο της δικαστικής διαμεσολάβησης.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή, εφόσον διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά. Ο Υπουργός Δικαιοςύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει οι Τούρκοι αξιωματικοί να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει», ανέφερε. «Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ασύλου, ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όπου και ο Τούρκος αξιωματικός αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής μπορούν να προσφύγουν. «Πολλή φασαρία για το τίποτα», υπογράμμισε για το θέμα αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Όσον αφορά το “εμβληματικό”, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο για τη δικαστική διαμεσολάβηση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις 12 Ιανουαρίου και τις αντιδράσεις που έχουν ανακύψει, ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε «ασχολίαστη» νομικά την άποψη που εξέφρασαν ο Πρόεδρος και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης για «ιδιωτικοποίηση της Δικαιοςύνης» και ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι όλα πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της δικαστικής έδρας. «Λυπάμαι που εκφράζονται τέτοιες απόψεις από δικαστές», κατέληξε ο κ. Κοντονής.