X

Νόμιμη η κράτηση του ενός από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Τι αποφάσισε το δικαστήριο και με ποιό σκεπτικό.

Ant1news

Νόμιμη έκρινε ο δικαστής  του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών την κράτηση του ενός απο τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που έχει συλληφθεί με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης στηρίζεται σε τυπικούς και ουσιαστικούς λίγους.

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική πρόταση για υποχρεωτική διαμονή του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».

Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης των 18 μηνών.

Στον συγκυβερνήτη ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim είχε χορηγηθεί άσυλο, αλλά με απόφαση της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου, «πάγωσε» η απόφαση χορήγησης. 

Στις 15 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί η έφεση της Κυβέρνησης στην χορήγηση ασύλου από την αρμόδια Επιτροπή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε άλλους απο τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας της κράτησης κινήθηκε αυτεπαγγέλτως, όπως ισχύει για όλες τις περιπτώσεις διοικητικής κράτησης.