X

Ελεύθερο παρά τα 500 χρόνια φυλάκισης το πλήρωμα του δουλεμπορικού “Baris”

Το πλοίο μετέφερα στα αμπάρια του 586 μετανάστες και το πλήρωμα του είχε καταδικαστεί σε πολυετείς πολυετείς ποινές κάθειρξης. Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 4 χρόνια.

Ant1news

Πρωτοφανής ανατροπή σημειώθηκε στην πολύκροτη υπόθεση του δουλεμπορικού πλοίου «Baris», που τον Νοέμβριο του 2014 είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο νότια της Κρήτης μεταφέροντας κλειδωμένους στα αμπάρια του 586 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενώ αρχικά στα πέντε μέλη του πληρώματος είχαν επιβληθεί πολυετείς ποινές φυλάκισης (πάνω από 500 χρόνια), χθες το Εφετείο Ηρακλείου έπαψε την ποινική τους δίωξη και τους άφησε όλους ελεύθερους.

Έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθότι ο εντοπισμός του πλοίου και η σύλληψη των μελών του πληρώματος έγιναν στα διεθνή ύδατα, εκτός δηλαδή της περιοχής δικαιοδοσίας του.

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, οι πέντε ναυτικοί έπρεπε να δικαστούν από τις Αρχές του Κιριμπάτι, τη σημαία του οποίου έφερε το δουλεμπορικό πλοίο. Όπως ήταν αναμενόμενο η χθεσινή απόφαση προκάλεσε έκπληξη και προβληματισμό στους αξιωματικούς του Λιμενικού, που έχουν σε αρκετές περιπτώσεις κληθεί να διαχειριστούν υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών με πλοία-φαντάσματα, ανοικτά της Κρήτης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

 

Το «Baris» είχε εντοπιστεί να πλέει 30 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Ιεράπετρας μεταφέροντας στοιβαγμένους, χωρίς φως και επαρκές οξυγόνο, 586 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ήμουν σε ένα αμπάρι για δώδεκα ημέρες μαζί με πολύ κόσμο. Ο καιρός ήταν πολύ κακός και φοβήθηκα για τη ζωή μου», είχε πει στους άνδρες του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας ένας Ιρανός μετανάστης. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνα της Τουρκίας τη 13η Νοεμβρίου και εξέπεμψε σήμα κινδύνου δώδεκα ημέρες αργότερα.

Ο εντοπισμός του είχε σημάνει συναγερμό στο Λιμενικό, στην αστυνομία και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι στο φορτηγό επέβαιναν ένοπλοι και ασθενείς με Έμπολα. Τελικά, ως μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί (Σύροι και Αφγανοί), ενώ οι διακινούμενοι διασώθηκαν με μέριμνα του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και τη συνδρομή της φρεγάτας «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη δίκη τους σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι φερόμενοι ως δουλέμποροι καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης. Ασκήσαν ωστόσο αναίρεση στον Άρειο Πάγο και το ανώτατο δικαστήριο διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης, κρίνοντας ότι συνέτρεχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Όπως εξήγησε ο ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης Αγγελος Ζερβός, χθες το Εφετείο Ηρακλείου έπαψε την ποινική δίωξη εις βάρος των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα τελέστηκε στα διεθνή ύδατα. Υστέρα από φυλάκιση τεσσάρων ετών, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.