X

Συζητείται το τρίτο αίτημα για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Στην σκιά της τουρκικής προπαγάνδας, με το βίντεο που δημοσίευσε την Πέμπτη. Τι ζητά η Άγκυρα. Τι πρότεινε ο Εισαγγελέας.

Ant1news

Συζητείται σήμερα, στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ζητώντας άσυλο.

Στην σκιά της τουρκικής προπαγάνδας με το βίντεο που δημοσίευσε η Άγκυρα κι ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένταση, λόγω και της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Έβρο και της πολυήμερης κράτησης τους, το Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, προκειμένου για να δικαστούν στην χώρα τους για οκτώ αδικήματα.

Σύμφωνα με το τρίτο αίτημα, σε βάρος των 8 εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 33ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να δικαστούν για τα εξής οκτώ αδικήματα:

1. Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,

2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,

3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,

4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,

5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,

6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα,

7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού και

8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

 

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Στην αγόρευση του, ο Εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος έκδοσης, στέλνοντας το "τρίτο όχι" στην Άγκυρα.

Οι 8 αξιωματικοί κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης του Τμήματος Αναστολών για τον ένα εξ αυτών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.

 

Ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ζήτησε να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε  άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Τέλος, η κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της  3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την  4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.