X

“Όχι” από το Εφετείο Αθηνών στην έκδοση της Εφίμοβα στην Μάλτα

Η Ρωσίδα θεωρείται η βασική πληροφοριοδότρια της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε σε μαφιόζικη επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο.

Ant1news

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε ομόφωνα το αίτημα των δικαστικών αρχών της Μάλτας για την έκδοση της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα, αποφασίζοντας παράλληλα την άρση της κράτησής της.

Ανάλογη εισήγηση είχε διατυπώσει και η Εισαγγελέας, που χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εν μέρει ασαφή και αόριστα, επισημαίνοντας ότι δεν είχε προηγηθεί η έκδοση εθνικών ενταλμάτων. Επίσης χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα που δεν δικαιολογούν , κατά την άποψη της, την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα, η οποία θεωρείται ως πηγή πληροφοριών της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου, Δάφνης Γκαρούσνα Γκαλίσια που ερευνούσε τα “Panama Papers”.

Στο δικαστήριο είχαν καταθέσει νωρίτερα ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής, Ντέιβιντ Κάσα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στην περίπτωση που εκδοθεί στην Μάλτα δεν θα έχει μία δίκαιη δίκη.

 

Από την πλευρά της, η Μαρία Εφίμοβα παραδέχθηκε πως είχε δώσει στοιχεία στη δημοσιογράφο σχετικά με παραβάσεις της νομοθεσίας για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” από την τράπεζα που εργάστηκε, ωστόσο αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει τα αδικήματα που την έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης.