X

Αναστέλλεται ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης

Νέο “άδειασμα” του Σταύρου Κοντονή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου…

Ant1news

Ακόμα μία πρωτοβουλία του Σταύρου Κοντονή ακυρώνεται από τον Μιχάλη Καλογήρου. Αναστέλλεται ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. Είχε προηγηθεί το ζήτημα της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου. Και τα δύο είχαν προκαλέσει οξείες αντιδράσεις του νομικού κόσμου.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται έως τον επόμενο Σεπτέμβριο (16 Σεπτεμβρίου του 2019) ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.  Η αναστολή του θεσμού έγινε με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου «μετά την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Η προαιρετική διαμεσολάβηση του Ν.4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».