X

“Φωτιές” για την βαριά ποινή στην καθαρίστρια

Τι λέει η ίδια μέσα από την φυλακή. Οι κοινωνικές αντιδράσεις, η παρέμβαση του Αρείου Πάγου και η «οργή» των δικαστών.

Ant1news

Αδιάκοπος μαίνεται ο σάλος για την δεκαετή κάθειρξη, από το Εφετείο, στην καθαρίστρια από τον Βόλο που πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού, προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί στο Δημόσιο.

Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, επισπεύσθηκε η συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία βρίσκεται από τις 6 Νοεμβρίου στην φυλακή. Συγκεκριμένα, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής πρόκειται να συζητηθεί στις 28 Νοεμβρίου, ενώ οι συνήγοροι της παράλληλα κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Μάλιστα, η εισαγγελέας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την αναίρεση της.

Ωστόσο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί καταχραστών του Δημοσίου είναι τέτοιο, όπως τονίζουν δικαστές και εισαγγελείς (σημ: με ανακοίνωση των Ενώσεων τους, ζητούν αλλαγή του αναχρονιστικού νόμου), που η γυναίκα ήταν αντιμέτωπη με καταδίκη ακόμη και σε δις ισόβια!.

Συνάντηση με την 53χρονη καθαρίστρια είχε στις Φυλακές Ελαιώνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

 

Τι λέει η ίδια

H 53χρονη μητέρα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή επειδή αντί για την πέμπτη τάξη, έγραψε ότι έχει τελειώσει την έκτη. Όπως περιγράφει η ίδια, δεν στερήθηκε μόνο την ελευθερία της, αλλά και τα ένσημά της, αφού μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, την έσβησαν από τα μητρώα ασφαλισμένων: “Δούλεψα. Δεν τα έκλεψα. Όλα αυτά τα κατέθεσα στο δικαστήριο… Δε μου μιλούσαν, απλώς με κοιτούσαν. Εγώ έκλαιγα, τους ζητούσα συγνώμη. Να πληρώσω για αυτό που έκανα. Όχι αυτή την ποινή όμως… Στο πρώτο δικαστήριο που είχαν “ρίξει” 15 (χρόνια)…Έχασα τη δουλειά μου αλλά και τα 20 χρόνια που δούλεψα. Είναι σα να μη δούλεψα ποτέ. Με έσβησαν από το μητρώο. Δεν έχω ένσημα. 20 χρόνια σα να μη δούλεψα”.

Όπως εξηγεί η ίδια, ο λόγος που την οδήγησε να πλαστογραφήσει το απολυτήριό της, ήταν γιατί ήθελε να προσφέρει στα παιδιά της μία καλύτερη ζωή από αυτήν που είχε εκείνη. 

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φύγουν τα παιδιά μου από κοντά μου. Ότι θα μεγάλωναν τα αγγελούδια μου σε ένα ίδρυμα, όπως εγώ. Έτρεμε η ψυχή μου να μην μπορώ να τα ταΐσω και να μου φύγουν…».

 

Η ίδια, κατάγεται από οικογένεια με εννέα παιδιά και από μικρή ηλικία βρέθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Η οικογένειά της διασκορπίστηκε και σε Ορφανοτροφεία βρέθηκαν όλα της τα αδέρφια. Σε ηλικάι 16 ετών απντρέφτηκε και απέκτησε 2 παιδιά. Ήταν 29 ετών όταν κατέθεσε τα χαρτιά της για να προσληφθεί ως καθαρίστρια, αλλάζοντας το απολυτήριό της και γράφοντας πως έχει απόφοιτήσει από την ΣΤ' τάξη αντί για Ε'.

Ο νόμος του 2013, που προέβλεπε τον έλεγχο των φακέλων δημοσίων υπαλλήλων και τυχόν πλαστών εγγράφων, έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο έγκλημά της… Κινήθηκαν σε βάρος της οι προβλεπόμενες διαδικασίες και απολύθηκε. Έμεινε χωρίς δουλειά.

Η 53χρονη πέρασε από δίκη για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του δημοσίου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Στο Εφετείο, πρόσφατα, άκουσε την ποινή των 10 ετών κάθειρξης.

Ακολούθησε ο δρόμος για τις φυλακές της Θήβας. Εκεί, που το πρώτο πράγμα που έσπευσε να πράξει ήταν να εγγραφεί στο Γυμνάσιο των φυλακών. Είχε ήδη κάνει την εγγραφή της σε Γυμνάσιο ενηλίκων στον Βόλο από τον Σεπτέμβριο φέτος, αφού είχε νωρίτερα ολοκληρώσει το Δημοτικό Σχολείο.

Ανάλογες καταδίκες έχουν επιβληθεί και σε αρκετούς άλλους ανθρώπους, που ειχαν πλαστογραφήσει πτυχία και βεβαιώσεις, προκειμένου να εργαστούν στο Δημόσιο.