X

Αμφισβητεί την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την διαφθορά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα ισοβαθμεί με... Σενεγάλη και Μαυροβούνιο στην διαφθορά. Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. "Πυρά" της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Ant1news

O φετινός «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018 περιλαμβάνει 180 χώρες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση, «πέφτει» επομένως κατά 8 θέσεις σε σχέση με το 2017 και ισοβαθμεί με την Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο

 Αντίθετα η Γερμανία βελτιώνεται κατά μια θέση και καταλαμβάνει από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία την 11η θέση.

Ο «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» κατατάσσει τις υπό εξέταση χώρες σε μια κλίμακα από 0 (υψηλά αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς) μέχρι 100 πόντους (μηδενικά αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς). Στις κορυφαίες θέσεις, με τη λιγότερη διαφθορά, βρίσκονται, παραδοσιακά πλέον, Δανία με 88 πόντους, Νέα Ζηλανδία και Φινλανδία, ενώ στην τελευταία η Σομαλία με 10.

Ειδικά για την Ελλάδα η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει μεταξύ άλλων πως παρά τις διαρθρωτικές ,μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει σταματήσει και το βάρος της γραφειοκρατίας κρατά καθηλωμένη την χώρα. 

Παράλλη, στην έκθεση γίνονται ειδικές αναφορές στην υπόθεση Novartis αλλά και στο διορισμό της πρώην προέδρου του Αρείου πάγου ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

«Η έκθεση προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου»

Πάντως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αμφισβητεί την έκθεση και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, που καταγράφει η έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς». 

 

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, διευκρινίζει ότι «η κατάταξη και "βαθμολόγηση" της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».

Ακόμη, σημειώνει ότι «η έκθεση αναφέρει, ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων» και προσθέτει: «Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία, τουλάχιστον. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας».

Τέλος, επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά, αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν έσχες») και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».

ΝΔ: Η κυβέρνηση διασύρει την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για διασυρμό της Ελλάδας από την κυβέρνηση.  «Ο σκανδαλώδης διορισμός της Βασιλικής Θάνου διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Ο διορισμός της στενής συμβούλου του κ. Τσίπρα  στην Ανεξάρτητη Αρχή, υπονομεύει την ανεξαρτησία του θεσμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΝΔ. 

 

Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται και η απάντηση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος της έθεσε το ζήτημα. Η Ευρωπαία επίτροπος μάλιστα προαναγγέλλει πως θα παρακολουθεί στενά την Ελλάδα αναφορικά με την τήρηση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας. 

«Δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα, καταλήγει η ΝΔ -  να αντιληφθεί τώρα που φεύγει τη σημασία των Ανεξάρτητων Αρχών σε μία Δημοκρατία. Έχει άλλωστε αποδείξει εδώ και 4 χρόνια ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του».