X

Διάταξη για μείωση της ποινής όσων ευθύνονται για τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα (βίντεο)

Τι προβλέπει προτεινόμενη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και πως αντιδρά ο νομικός κόσμος. Τι λέει ο Καθηγητής, Κώστας Συνολάκης.

Ant1news

Προβληματισμό μα και απογοήτευση προκαλεί στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα στο Μάτι, το γεγονός ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα ουσιαστικά μειώνεται η ανώτατη ποινή για όσους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς- εξ αμελείας, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το χαμό των 100 συνανθρώπων μας.

Σήμερα προβλεπόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας ποινή ως 10 χρόνια, ενώ τώρα με την προτεινόμενη διάταξη, η μέγιστη ποινή πέφτει στα 5 χρόνια.

Η σχετική διάταξη μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές ακόμα υποθέσεις όπως η Μάνδρα, ναυάγια, πολύνεκρα τροχαία κλπ.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, δήλωσε ότι «ως άνθρωπος όχι ως καθηγητής θεωρώ πως η μείωση της ποινής για τέτοια αδικήματα είναι λάθος».

Πηγές του  υπουργείου Δικαιοσύνης πάντως επισημαίνουν πως προτεινόμενες διατάξεις του ποινικού κώδικα είναι πιθανό να αναδιατυπωθούν.

Ο καθηγητής Συνολάκης είχε συντάξει έκθεση για την πυρκαγιά το Μάτι και σε αυτό επέρριπτε σοβαρές στους σοβαρές αρμοδίους και μάλιστα είχε δεχτεί αυστηρή κριτική από κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα λέει πως το εισαγγελικό πόρισμα είναι αυστηρότερο από όσα εκείνος κατέγραψε. Αυτό όμως που τον οργίζει είναι ορισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της πυροσβεστικής  με ανθρώπους που κινδύνευαν.

Οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία για το Μάτι θα κληθούν το προσεχές διάστημα να απολογηθούν από ανακριτή.