X

“Μύδροι” της Ένωσης Εισαγγελέων για προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν όσα προβλέπονται στις προωθούμενες διατάξεις, όπως αυτές για τις μολότοφ και τις ληστείες.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Σε πλημμέλημα, από κακούργημα, μετατρέπονται οι εκρήξεις από βόμβες μολότοφ που εκσφενδονίζουν ταραξίες σε καταστήματα, εάν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών,  σύμφωνα με το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αντιδρά.

Όπως επισημαίνει, πολλά άρθρα του νέου ποινικού κώδικα χρειάζονται επανεξέταση. Ένα από αυτά, η κλοπή. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές εάν η λεία των ληστών είναι κάτω των 120 χιλιάδων ευρώ θα θεωρείται πλημμέλημα και θα χρειάζεται έγκληση από τον παθόντα για να επέμβει η αστυνομία.

Ακόμα και περιπτώσεις στάσης ή απόδρασης κρατουμένων, όπου δεν κινδύνευσε η ζωή σωφρονιστικών υπαλλήλων θα διώκονται ως πλημμελήματα επισημαίνουν οι εισαγγελείς, ενώ τονίζουν ότι πλέον δεν θα μπορούν αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις απιστίας κρατικών λειτουργών ή αιρετών.

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές παραγραφές υποθέσεων λαθρεμπορίας, φοροδιαφυγής, μη καταβολής ΦΠΑ, εικονικών τιμολογίων και αρχαιοκαπηλίας, που με το νέο κώδικα θα θεωρούνται πλημμελήματα, στερώντας από το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.