X

Ανοιξε ο φάκελος «Ριανκούρ»

Με την «σκοτεινή» υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ, τον Μάρτιο του 1992 συνεχίστηκε τη Δευτέρα η δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη.

Ant1news

Με την "σκοτεινή" υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ, τον Μάρτιο του 1992 συνεχίστηκε τη Δευτέρα η δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Πρόκειται για το περιστατικό της 27ης Μαρτίου 1992, όταν οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους τρομοκράτες της 17Ν, ύστερα από πληροφορίες που φέρεται να έδωσε μια γυναίκα, ωστόσο δεν κατάφεραν να τους συλλάβουν.

Για την υπόθεση Ριανκούρ κατέθεσαν τη Δευτέρα ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέφανος Μακρής, ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Νηστικάκης, καθώς και οι Δημήτρης Αποστολόπουλος και Αντώνης Λαμπαδιάρης.

Όπως αποκάλυψε στην κατάθεσή του ο Στέφανος Μακρής, η πληροφοριοδότης της αστυνομίας ήταν η Μαρία Τσιντέρη, στην οποία είχε δοθεί και το ποσό των 13 εκατομμυρίων δραχμών για τις πληροφορίες που παρείχε στις διωκτικές αρχές.

Κατά τον κ. Μακρή η πληροφορία της Τσιντέρη ήταν ότι οι τρομοκράτες είχαν συναντήσεις εκεί για να κτυπήσουν κάποιον δικαστικό που έμενε στην περιοχή πιθανότατα τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών κ. Ανδρεουλάκο.

Διαφορετική άποψη κατέθεσε ωστόσο ο Σάββας Ξηρός που υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας αλλά και ο τότε υποδιευθυντής ασφαλείας Μιχάλης Νηστικάκης δεν γνώριζαν τίποτα για τρομοκράτες έως ότου ανακαλυφθεί το όπλο μέσα στο βαν που εγκατέλειψε η οργάνωση. Τότε οργάνωσε το σχέδιο για να καλύψουν το φιάσκο και να εισπράξουν τα χρήματα από τα μυστικά κονδύλια για την τρομοκρατία.

Πρόκειται είπε ο Σάββας Ξηρός, για στημένη από την αστυνομία επιχείρηση που έγινε στις 30 Μαρτίου και όχι στις 27 του μήνα όπως αργότερα ισχυρίστηκαν, δεν υπήρχε πληφοριοδότης Μαρία Τσιντέρη και για την παρουσία μας η αστυνομία ενημερώθηκε από τον θυρωρό μιας από τις πολυκατοικίες της περιοχής.

Η συμπεριφορά της αστυνομίας τότε επικρίθηκε έντονα από το δικαστήριο και ο πρόεδρος ζήτησε την διεύθυνση και τα στοιχεία της γυναίκας για να κληθεί και να καταθέσει.

Η υπόθεση, που θα απασχολήσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με αφορμή κλοπές αυτοκινήτων και πινακίδων από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει ακόμα αρκετά σκοτεινά σημεία.

Ενδεικτικό είναι ότι η πρόσφατη εξέταση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, είχε αντικείμενο τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της έδρας, Μιχάλης Μαργαρίτης, αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος και ο χρόνος που θα αρχίσει η εξέταση των πειστηρίων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, ιδιόχειρες σημειώσεις και άλλα ευρήματα.

Τους παράγοντες της δίκης θα απασχολήσει ακόμη το ενδεχόμενο να εξεταστούν ως μάρτυρες για τα πειστήρια ειδικοί, ώστε να λάβουν όλες οι πλευρές άμεση γνώση της διαδικασίας με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις.