X

Ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν παλαιστίνιο ένοπλο κατά τη διάρκεια επιδρομής την Τετάρτη (14/6) στην βόρεια πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Ant1news

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν παλαιστίνιο ένοπλο κατά τη διάρκεια επιδρομής την Τετάρτη (14/6) στην βόρεια πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν κύκλοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Παλαιστίνιος είναι ο Μοχάμεντ αλ Ουάς, 26 χρόνων και ανήκε στις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα. Ο αλ Ουάς πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολλοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της δύναμης η οποία είχε εισβάλλει στην πόλη για να συλλάβει μέλη της οργάνωσης. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα τον έναν εξ αυτών, που αποδείχθηκε ότι ήταν μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσά, της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Φάταχ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν συνολικά 13 Παλαιστινίους στην Δυτική Όχθη στην διάρκεια της νύκτας της Τρίτης, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, στέλεχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, προσκείμενος στην Φατάχ, τραυματίστηκε την Τετάρτη από τα πυρά μελών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πηγή της αστυνομίας.

Πρόκειται για τον 40χρονο Ριφάατ Κούλαμπ, υπεύθυνο της Υπηρεσίας Προληπτικής Ασφαλείας στον καταυλισμό Χάν Γιούνις, που δέχτηκε την επίθεση ενόπλων καθώς μετέβαινε με το αυτοκίνητό του στο γραφείο του. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του Κούλαμπ και τον τραυμάτισαν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Παράλληλα, υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής που διαδήλωσαν με αίτημα την καταβολή των αποδοχών τους, εισέβαλαν την Τετάρτη στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του σώματος Αζίζ Ντοουέικ να διακόψει τη συνεδρίαση.

Ταυτόχρονα, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησαν την Τετάρτη να αποσυρθεί μια δύναμη ενόπλων της Χαμάς από τους δρόμους της Γάζας και να ενταχθεί στην τακτική αστυνομία.

Ο Χανίγια, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, δεν έδωσε κάποιο χρονικό πλαίσιο για την απόσυρση της εν λόγω παραστρατιωτικής δύναμης και την ένταξή της στην αστυνομια. Η δύναμη αυτή των 3.000 ανδρών είχε και προηγουμένως αποσυρθεί από τους δρόμους, αλλά αναπτύχθηκε και πάλι λίγο αργότερα, αυξάνοντας τις εντάσεις με το κίνημα Φάταχ του Αμπάς.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε έπειτα από συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ο Χανίγια δήλωσε πως μέλη της δύναμης της Χαμάς "θα αρχίσουν να ενσωματώνονται στην αστυνομία ώστε να αποτελέσουν μέρος του οργανισμού ασφαλείας".

Επίσης, ο νέος ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ Αλέμα κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να επιδείξει "μετριοπάθεια" κατά την άσκηση του δικαιώματός του γι αυτοάμυνα, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον "η καταστροφή τόσων ανθρωπίνων ψυχών".