X

Νεκρός ο ηγέτης των τζιχαντιστών στη Συρία

Ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νούστρα, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, σκοτώθηκε στη διάρκεια μαχών στη Λαττάκεια, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Ant1news

Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νούσρα, Άμπου Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, σκοτώθηκε σε μάχες στη Λαττάκεια, μια πληροφορία που είχε μεταδοθεί και από το επίσημο πρακτορείο Sana, το οποίο όμως στη συνέχεια την ακύρωσε.

«Ο τρομοκράτης αλ-Τζαουλάνι, ηγέτης του Μετώπου Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε στην επαρχία της Λαττάκειας», γράφει στην ιστοσελίδα της η συριακή τηλεόραση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Έκτοτε έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία και θεωρείται ως μία από τις πλέον επικίνδυνες οργανώσεις τζιχαντιστών στη χώρα.

Ελάχιστες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το παρελθόν του Αμπου Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, ο οποίος φέρεται να μεγάλωσε στα υψίπεδα του Γκολάν. Τον περασμένο Απρίλιο, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα είχε ανακοινώσει πως η οργάνωση του δεν πρόκειται να συγχωνευθεί με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε υποταγή στην ηγεσία της οργάνωσης-φόβητρο που δημιούργησε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Εάν οι πληροφορίες για το θάνατο του αλ-Τζαουλάνι επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, θα πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τους αντικαθεστωτικούς που τον τελευταίο καιρό δέχονται σφυροκόπημα από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Άσαντ.