X

Καθαιρέθηκε ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης

"Με προεδρικό διάταγμα καθαιρείται ο Κάντρι Τζαμίλ από τα καθήκοντά του", μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ant1news

Τον Κάντρι Τζαμίλ απομάκρυνε από τα καθήκοντα του ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sana, "ο Τζαμίλ απομακρύνθηκε επειδή απουσίασε από την θέση του χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως άδεια και δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του (...). Επιπροσθέτως είχε δραστηριότητες και συναντήσεις εκτός της χώρας χωρίς να υπάρχει συντονισμός με την κυβέρνηση".

Ο Κάντρι Τζαμίλ είναι μέλος της, κατά Άσαντ, "πατριωτικής αντιπολίτευσης", η οποία απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα που είναι εναντίον του προέδρου αλλά δεν έχουν ταχθεί στο πλευρό της εξέγερσης.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Τζαμίλ συναντήθηκε το Σάββατο στην Γενεύη με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ με τον οποίο συζήτησε για την προετοιμασία της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που είναι γνωστή ως "Γενεύη 2".

Τις ειρηνευτικές συνομιλίες επιζητούν ΗΠΑ και Ρωσία αλλά οι Σύροι αντάρτες ζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο Άσαντ θα απομακρυνθεί από την εξουσία. Η κυβέρνηση Άσαντ, από την πλευρά της, απορρίπτει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις προκειμένου να συμφωνήσει για την διεξαγωγή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε, πάντως, στον κοινό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι, ότι η Συρία θα μετάσχει στη Γενεύη 2. Επεσήμανε, όμως,  όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana, ότι μόνον ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το πολιτικό μέλλον του και τους ηγέτες του. "Μόνον οι Σύροι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας" δήλωσε και ο Μπραχίμι.