X

Δέσμευση Ρουχανί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος

Την υπόσχεση ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση οριστικής λύσης όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ant1news



Ο Χασάν Ρουχανί, σε συνέντευξή του την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, είπε ότι έχει δεσμευτεί ώστε να τερματιστεί η διαμάχη με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Επέμεινε, όμως, ότι το Ιράν έχει δικαίωμα να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς, με διαφάνεια και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις έως ότου επιλυθεί πλήρως το ζήτημα και αρθούν όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Όπως είπε ο Ρουχανί, ο δρόμος θα είναι μακρύς μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

«Η πρώτη πόρτα άνοιξε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τα πυρηνικά, αλλά πρέπει να ανοίξουν κι άλλες πόρτες κι είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να υποφέρει άλλο οικονομικά εξαιτίας της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το Ιράν και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεων κατέληξαν την Κυριακή στη Γενεύη σε μία προσωρινή συμφωνία που θέτει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αποτελεί την πρώτη διπλωματική επιτυχία από τότε που έγιναν γνωστές οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η Τεχεράνη θα αναστείλει για έξι μήνες το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η συμφωνία, πάντως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την προσωρινή συμφωνία και την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος».