X

Αποκλείουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ

Γάλλοι εμπειρογνώμονες, που ερεύνησαν το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, έκριναν ότι ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων δεν πέθανε λόγω δηλητηρίασης από ραδιενεργό πολώνιο.

Ant1news

Ικανοποίηση στο Ισραήλ και αντιδράσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προκάλεσε η έκθεση των Γάλλων εμπειρογνωμόνων που ερεύνησαν τα αίτια του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ. «Η έκθεση αποκλείει την πιθανότητα δηλητηρίασης και κλίνει προς τα φυσικά αίτια», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχο που συμμετείχε στην έρευνα, αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αναμενόμενο» έσπευσε να χαρακτηρίσει το πόρισμα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν ο ανιψιός του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων και ο δικηγόρος της χήρας του Αραφάτ, Σούχα.

Η παλαιστινιακή πλευρά θα κάνει αντιπαραβολή της γαλλικής έκθεσης με εκείνη του ελβετικού ινστιτούτου, το οποίο είχε επιβεβαιώσει ως πιθανότερο σενάριο του θανάτου του Αραφάτ τη δηλητηρίαση, αν και δεν ήταν σε θέση να αποφανθεί εάν επρόκειτο για ραδιενεργό πολώνιο.

Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2004, ένα μήνα αφότου αρρώστησε βαριά. Ως επίσημη αιτία θανάτου, την εποχή εκείνη, είχε δηλωθεί η εγκεφαλική αιμορραγία.