X

Μόνο επί ίσοις όροις θα συμμετάσχει το Ιράν στη διάσκεψη για τη Συρία

Η Τεχεράνη απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση των ΗΠΑ, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο το Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία.

Ant1news



Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε πως θα αποδεχόταν μόνο μια πρόσκληση επί ίσοις όροις και η οποία θα σεβόταν την «υπόληψη» της χώρας. 

«Το Ιράν έλεγε πάντα πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει χωρίς προκαταρκτικούς όρους» στη διάσκεψη αυτή,  τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρζίεχ Αφκάμ, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ωστόσο, «η Τεχεράνη δεν θα αποδεχθεί παρά μόνο τις προσφορές που σέβονται την υπόληψη της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ο οποίος έκανε λόγο για έναν πιθανό ρόλο του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη, που οργανώνεται με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. Συγκεκριμένα, ο Κέρι άφησε ανοιχτό τη Δευτέρα το ενδεχόμενο μιας συμμετοχής του Ιράν, αναφέροντας ότι «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο περιθώριο» και πως «θα είμαστε ευτυχείς το Ιράν να είναι εποικοδομητικό».

Η διάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στο Μοντρέ της Ελβετίας στις 22 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του Μπαν Κι-μουν και παρουσία περίπου 20 χωρών και θα συνεχιστεί από τις 24 Ιανουαρίου ανάμεσα στις συριακές αντιπροσωπείες, υπό την αιγίδα του διεθνούς μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι.

Ο ΟΗΕ ναι μεν είναι θετικός σε μια συμμετοχή της Τεχεράνης στη διάσκεψη, όμως στις προσκλήσεις που έστειλε για τη σύνοδο της 22ας Ιανουαρίου, ο αρχικός κατάλογος των προσκεκλημένων δεν περιλαμβάνει το Ιράν. Το θέμα της συμμετοχής η όχι του Ιράν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και θα συζητηθεί σε μία συνάντηση που θα έχουν στις 13 Ιανουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Σημειώνεται, πάντως, ότι πρόσφατα το Ιράν είχε τονίσει την ανάγκη να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία για να εξευρεθεί μία λύση, δείχνοντας μία πιο διαλλακτική στάση.