X

Συνεχίζεται η απομάκρυνση αμάχων από την παλιά πόλη της Χομς

Η απομάκρυνση πολιτών από την παλιά πόλη της Χομς συνεχίζεται μετά την κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών ημερών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ant1news



Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι συνολικά 83 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από την παλιά πόλη της Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου τέθηκε σε ισχύ μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που θα διαρκέσει για τρεις ημέρες.

«Οι άνθρωποι που έφυγαν είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένα πρόσωπα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, τονίζοντας πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι άνθρωποι οι οποίοι απομακρύνθηκαν «μεταφέρθηκαν σε τοποθεσίες της επιλογής τους συνοδεία (στελεχών) του ΟΗΕ και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου», πρόσθεσε.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια πότε θα είναι εφικτό να εισέλθει και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Χομς. «Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη συζητήσεις» ως προς αυτό, δήλωσε σχετικά.

Σε περίπου 3.000 εκτιμώνται οι άμαχοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην παλιά πόλη της Χομς από τον Ιούνιο του 2012. Οι συνοικίες της Χομς, οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες, πολιορκούνται έκτοτε από δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η συμφωνία βάσει της οποίας κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των πολιτών συνήφθη ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ μαζί με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, παρείχε τη λογιστική υποστήριξη η οποία ήταν απαραίτητη για «την αποχώρηση των πολιτών και την είσοδο τροφίμων και άλλων προμηθειών» στη Χομς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν και κατά πόσον η απομάκρυνση των πολιτών αφορά μόνο τις γυναίκες, τα παιδιά και τους γηραιότερους και όχι νεότερους άνδρες, υπενθυμίζοντας ότι αυτό επαφίεται στις πλευρές που κατέληξαν στη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χομς, Ταλάλ Μπαράζι, η άδεια να αποχωρήσουν από την παλιά πόλη δόθηκε στις γυναίκες, στα παιδιά κάτω των 15 ετών και στους άνδρες άνω των 55 ετών. «Στο σύνολό της η επιχείρηση εκτυλίχθηκε (σήμερα) χωρίς πρόβλημα πέρα από σποραδικά πυρά που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας», τόνισε ο Φαρχάν Χακ και συνέχισε λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε περισσότερους πολίτες και να διανείμουμε περισσότερη βοήθεια τις ημέρες που έρχονται».

Η επικεφαλής της διεύθυνσης του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του Οργανισμού, η Βάλερι Έιμος, εκτίμησε ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα», ωστόσο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το γεγονός πως «πολυάριθμοι πολίτες, τραυματίες ή άρρωστοι, παραμένουν ακόμη αποκλεισμένοι στην παλιά πόλη της Χομς».

Η Έιμος «συνεχίζει να απαιτεί την εθελοντική απομάκρυνση με κάθε ασφάλεια όλων των πολιτών και την ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στα θύματα (. . .) σε όλη τη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.