X

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια

Πυρά ανταρτών δέχθηκε το κονβόι που μετέφερε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στην πόλη Χομς της Συρίας.

Ant1news

4 μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου τραυματίσθηκαν από αντάρτες μαχητές, καθώς εργαζόμενοι των οργανώσεων αρωγής προσπαθούσαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη πόλη Χομς.

Η αυτοκινητοπομπή είχε εισέλθει στην παλιά πόλη της Χομς για να επιχειρήσει να διανείμει βοήθεια στους πολιορκημένους κατοίκους. Καθυστερούσε από το πρωί εξαιτίας πυρών όλμων, για τα οποία οι δύο εμπόλεμες πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη. Τα πυρά αυτά συνιστούν παραβίαση της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός, που συμφωνήθηκε ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από το κέντρο της Χομς και να έρθει βοήθεια.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, ο κυβερνήτης της Χομς δήλωσε πως δύο οχήματα που μετέφεραν βοήθεια μπήκαν στην παλιά πόλη, αλλά οι αντάρτες έριξαν βλήματα όλμων στην οδό εμποδίζοντας την είσοδο και άλλων οχημάτων.

Η βία θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπιστική συμφωνία για τη Χομς, η οποία ήταν το πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα των συνομιλιών που άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.