X

Ένδειξη συμφωνίας ανάμεσα στους εμπόλεμους στη Συρία

Πρόθυμη να συζητήσει πρόταση της αντιπολίτευσης για εκδίωξη των ξένων μαχητών από τη χώρα εμφανίζεται η συριακή κυβέρνηση.

Ant1news


Την εγκαθίδρυση μεταβατικού κυβερνητικού σώματος το οποίο θα επιβλέψει τη συνολική κατάπαυση του πυρός υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και θα εκδιώξει τους ξένους μαχητές που έχουν αναπτυχθεί σε αμφότερες τις πλευρές του εμφυλίου πολέμου ζήτησε η συριακή αντιπολίτευση.

Το αίτημα παρουσιάσθηκε στο διεθνή μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι και στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης κατά την κοινή σύνοδό τους στη Γενεύη. Δεν γίνεται αναφορά στην τύχη του  προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δυνάμεις της αντιπολίτευσης είπαν ότι αγνοήθηκε επίτηδες για να καταστεί σαφές ότι δεν έχει κανένα ρόλο.

Η συριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υφυπουργός Εξωτερικών Φάιζαλ Μέκνταντ.

Την ώρα, πάντως, που η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διαπραγματεύονται στη Γενεύη για την εξεύρεση λύσης, στο εσωτερικό της χώρας καταγράφεται αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 4.959 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες, από την 22η Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων, έως την 11η Φεβρουαρίου, σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν πολίτες, ενώ τουλάχιστον οι 515 εξ αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή επιθέσεις του πυροβολικού.

Μπαράζ 13 αεροπορικών επιδρομών δέχθηκε, την Τετάρτη, η πόλη Γιάμπρουντ, κοντά στη Δαμασκό, στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Καλαμούν.

Το Γιάμπρουντ είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες, στην  ορεινή περιοχή του Καλαμούν, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Βρίσκεται πάνω σε δρόμο στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Μολονότι το Γιάμπρουντ θεωρείτο προπύργιο της μη ένοπλης αντιπολίτευσης, στις αρχές Δεκεμβρίου άνδρες του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νόσρα μπήκαν στην πόλη ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι άνδρες της σιιτικής Χεζμπολάχ κατέλαβαν πολλές κοινότητες στα βουνά του Καλαμούν.Εάν ο στρατός καταλάβει το Καλαμούν, θα έχει θέσει υπό τον έλεγχό του όλη την περιοχή ανάμεσα στις επαρχίες της Δαμασκού και της Χομς.

Στη Χομς, ενδέχεται να παραταθεί η τριήμερη εκεχειρία προκειμένου  να συνεχιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να «απομακρυνθεί και ο τελευταίος άμαχος», όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς.